23 октомври 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Уникално запазен образец на търговски кораб от 16-ти век откриха в Балтийско море (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 септември 2020 в 16:48 44600
Снимка: Скрийншот от видеото

Финландски гмуркачи правят неочаквано откритие докато изследват дълбините на Балтийско море, като откриват изключително добре запазен кораб, потънал преди около 400 години.

Гмуркачи доброволци от неправителствената организация Badewanne по-често откриват останки от кораби от 20-ти век, потънали по време на морските битки през Първата и Втората световна война, така че откритието на голям и добре запазен нидерландски търговски кораб от 17-ти век се оказва голяма изненада. 

Корабът, нидерландски ветроходен флейт, е открит близо до устието на финландския залив, в най-източната част на Балтийско море. Екипът открива плавателния съд на дълбочина от 85 метра, подобно на капсула на времето, лежаща на морското дъно почти напълно запазена и цяла. 

По кораба са нанесени малко щети от хвърляне на рибарски мрежи, но освен тях съда е запазил оригиналния си вид, благодарение на свойствата на водата в тази част на морето - комбинацията от ниска соленост, температура и светлина, може да помогнат на потопените кораби да останат почти непроменени в продължение на стотици години.

В по-топли води се развиват организми, които се прикачват към дървото и могат да го увредят, но тук специфичните условия на Балтийско море са запазили този невероятен образец.

Дори трюмът на кораба е пълен като гмуркачите разказват, че провизиите все още са на борда, останали от времето, когато нидерландските търговски кораби доминират морската търговия в тази част на света, благодарение и на развитието на корабостроенето. 

Първите варианти на тези кораби се появяват през 16-ти век. За разлика от други съдове от онова време, които са създадени с възможност да плават като търговски или бойни кораби, тримачтовият флейт е създаден с относително евтин и просторен дизайн, с едничката цел да се максимизира пространството за пренос на товар. 

Затова този тип кораби могат да пренасят двойно повече товар от съперниците си, а добре развитата такелажна система дава възможност плаването да бъде управлявано от малък екипаж, което прави флейта още по-доходоносен тип кораб.

Въпреки успеха и популярността на този дизайн между 16-ти и 18-ти век, относително малко са запазените до днес кораби флейт. По-задълбочено проучване на този конкретен експонат би могло да разкрие повече интересни детайли около историческата находка. 

"Корабът носи много от характеристиките на флейта, но има и някои уникални особености, като конструкцията на кърмата", обяснява морският археолог Никлас Ериксон (Niklas Eriksson) от Университета на Стокхолм в Швеция, който ще работи с финландските власти по проучването на кораба. "Може да се окаже, че това е ранен образец на този дизайн. Така че това откритие ни дава уникалната възможност да изследваме развитието на този тип кораби, плавали по целия свят и станали инстумента, положил основите на ранната съвременна глобализация".

Източник: Science alert - Eerily Well-Preserved 17th Century Ship Found in The Dark Waters of The Baltic Sea


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.