„Усмихнатото лице″ на Марс се усмихва по-широко след девет години (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 25 януари 2021 в 10:49 2531 0

Кредит: NASA

Кой се усмихва все по-широко през годините? Според НАСА това е марсиански кратер. Но какво зарадва толкова необичайното „лице“ на Червената планета?

Двете забавни изображения са заснети от камерата HiRISE на борда на космическия кораб Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), който е на орбита около Марс от 2006 г. насам. Те ясно демонстрират как повърхността на Марс се променя с течение на времето - в този случай поради термична ерозия.

Първото от тези изображения на кратера Гейл е направено през 2011 г., а другото е направено през декември 2020 г., по същото време на годината, и от тях могат да бъдат проследени няколко ключови промени. Първото нещо, което трябва да се търси, според екипа на HiRISE, са цветовите промени, свързани с различни количества слана върху тъмночервената почва.

Можете също така да видите, че някои от "петна" са променили формата си поради високата температура на Слънцето, което причинява сублимация - когато твърдото вещество се превръща директно в газ, заобикаляйки течната фаза. Тази термична ерозия е увеличила „устата“ на лицето, а „носът“, който през 2011 г. се е състоял от две кръгови вдлъбнатини, сега е по-голям и се е слял в една дупка.

MRO е един от най-старите и издръжливи космически кораби на НАСА. Мисията започна през 2005 г., пристига на Марс през 2006 г. и наблюдава оттогава Червената планета. HiRISE е най-мощната камера, изпращана някога до друга планета и вече е предоставила на учените много невероятно детайлни изображения на Марс.

„Измерването на тези промени в течение на една марсианска година помага на учените да разберат годишното отлагане и изчезване на полярната слана, докато наблюдението за продължителен период ни позволява да изучаваме дългосрочните климатични тенденции на Червената планета и да правим прогнози“, пише изследователят, работещ с HiRISE Рос Бейер ().

По-долу има видео за промененото "усмихнато лице" на Марс.

Източник: The “Happy Face Crater” on Mars Has Been Changing Right Before Our Eyes, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !