Успяха да регенерират част от ампутиран пръст на мишка

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 февруари 2019 в 08:00 6356 0

Кредит: Marc Perkins / Flickr

Благодарение на нов метод за стимулиране на регенерацията на стави учени успяха да възстановят частично отрязан пръст на мишка, използвайки комбинация от растежни фактори, съобщава NatureAsia.

Резултатите са публикувани в списание Nature Communications.

Много животни имат способността да регенерират загубени крайници, но бозайниците са загубили това качество. Учените отдавна се опитват да разберат механизма на регенерация, който ще позволи на хората да възстановят изгубени части на тялото си подобно на опашка на гущер.

Предишни изследвания на сътрудници на Университета Тулейн в Луизиана показват, че третирането на ампутационни рани на пръстите на мишки с растежен фактор, наречен костен морфогенетичен протеин 2 (bone morphogenetic protein - BMP2), стимулира удължаването на пънната кост. Обаче, ставите и допълнителните скелетни елементи не бяха регенерирани.

В новата работа екипът на Кен Мунеока (Ken Muneoka), обединявайки се с колеги от Университета на Тексас A & M (САЩ), изпитват ефекта на друг растежен фактор, BMP9. След три дни третиране на две стави, повече от 60% от костите образуват слой от хрущял в краищата си, както би трябвало да бъде в нормална става.

Още по-впечатляващи резултати са постигнати с редуването на факторите - първо BMP2, а седмица по-късно BMP9. В този случай костите не само израстват, но и се оказват покрити с по-пълноценни хрущяли, към които са прикрепени части от новообразувани кости. 

BMP9 stimulates joint regeneration at digit amputation wounds in mice, Ling Yu, Lindsay A. Dawson, Mingquan Yan, Katherine Zimmel, Yu-Lieh Lin, Connor P. Dolan, Manjong Han & Ken Muneoka, Nature Communicationsvolume

Макар все още да не са успели напълно да възстановят пръст, авторите твърдят, че резултатите предоставят доказателство, че клетките в раната на ампутация на бозайници запазват капацитета и информацията за съвместна регенерация, тоест имаме необходимите клетки с подходящи програми, остава само да разберем какво ги спира. Учените са оптимистично настроени по отношение на възстановяването на крайниците и при хората, тъй като скелетът ни е структурно много подобен на този на мишките.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !