Увреждане в мозъка е свързано с поява на религиозен фундаментализъм

Наука OFFNews Последна промяна на 16 май 2017 в 08:52 10903 0

Кредит citelighter.com

Изследователи твърдят, че са открили област от мозъка, която ако е повредена, може да увеличи вероятността засегнатият човек силно да се увлече от религиозни вярвания.

По-специално са установили, че увреждания в тази област намаляват когнитивната гъвкавост - способността да се откажеш от своите вярвания, когато ти се представят нови доказателства, пише IFLScience

Една нова статия в списание Neuropsychologia описва как уврежданията в определена област на мозъка може да засилят религиозния фундаментализъм.

"Човешките вярвания, включително религиозните, са когнитивни и социални хранилища на знания, които ни отличават от другите видове и са индикация за това как еволюцията и когнитивните/социалните процеси влияят на развитието на човешкия мозък", заявява Джордан Графман (Jordan Grafman) от Северозападния университет, автор на изследването.

Изследването на Графман и екипа му се основава на предишна тяхна работа - Vietnam Head Injury Study (VHIS) , в която изследват ветерани от войната във Виетнам, които са получили мозъчни травми. В нея те установяват, че ветерани с такива поражения показват по-високо ниво на религиозен фундаментализъм в сравнение с тези, които нямат такива увреждания. 

В изследването, публикувано наскоро в списание Neuropsychologia, екипът използва този първоначален набор от данни.

Прегледани са 119 ветерани с уврежданията на дорзолатералната префронтална мозъчна кора. Учените откриват, че ветераните с увреждане на тази част на мозъка, която е свързана с планиране и решаване на проблеми, са по-малко отворени за нови идеи. Това може да помогне да се обясни защо е по-вероятно да са увлечени от крайни религиозни вярвания. 

В хода на изследването са дадени тестове на участниците, които да определят степента им на когнитивната гъвкавост и са оценени по стандартизирана мярка за нивото им на религиозен фундаментализъм. След това участниците минават през компютърна томография за измерване на размера и местоположението на мозъчните травми. Оказва се, че тези, които са получили травми на главния мозък в дорзолатералната област, която се намира в предната част на мозъка, са по-склонни да са по-религиозни и е по-малко вероятно да са гъвкави когнитивно.

"Изменението на характера на религиозните вярвания се определя от конкретни области в предната част на човешкия мозък и тези зони се развиват през последните етапи на еволюцията на човешкия мозък", обяснява Графман.

Предишни експерименти показват, че тази част от мозъка, дорзолатералната префронтална кора, участва в работната памет, в която държим в ума си няколко вида информация, която току-що сме научили. Тя, също така е доказано, че е от ключово значение за когнитивната гъвкавост. Изследванията на тази област показват, че тя също да може да е от решаващо значение, помагайки ни да останем отворени за нови идеи, които могат да оспорят дълбоки убеждения, а също и да намали шансовете да станем религиозни фундаменталисти.

Графман отбелязва, че резултатите от проучването са ограничени: "За това проучване ние използвахме ветерани от Виетнам с и без увреждане на мозъка. Това са мъже - американци. Това ограничава обобщението за други групи хора, включително жени, хора от други страни, както и за хора, които идват от различни култури с различни първични религиозни вярвания".

"Тези данни показват, че когнитивната гъвкавост и откритост са необходими за гъвкава и адаптивна религиозност, както и че такова разнообразие на религиозната мисъл зависи от функционалността на [дорзолатералната префронтална кора]", пишат авторите.

Това не означава, че формирането на религиозни убеждения е някаква форма на увреждане на мозъка или че травма на главата непременно ще доведе до фундаментализъм. Изследователите просто посочват, че уврежданията на тази специфична част от мозъка могат да направят по-трудно човек да преоценява собствените си дълбоко вкоренени вярвания, ако му се представят нови доказателства.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !