В Австралия е открит ​​нов род паяци, които изграждат „входни врати“ към дупките си

Ваня Милева Последна промяна на 07 юли 2020 в 00:00 3905 0

Един от новооткритите видове - Cryptoforis hughesae. Кредит: Jeremy Wilson

Австралийски изследователи от Университета в Грифит и Музея на Куинсланд наскоро са открили изцяло нов род паяци, живеещ на източното крайбрежие на Австралия. Те имат интересна особеност - изграждат дупки, които се затварят с импровизирана „врата“, създадена от паяжини, листа и клони.

Стоейки до „вратата“, която е трудно да се разграничи от околното пространство, паяците не само се крият от опасностите, но и чакат плячка. Щом жертвата случайно „звънне на звънеца“ - докосне тънката сигнална мрежа - осемкракият ловец мигновено изкача от засадата и атакува „госта“.

Всъщност има голямо разнообразие в начина, по който тези същества създават и използват капаците на дупките си. Името, с което се наричат на английски, "trapdoor" (люк) паяци, се отнася до широк кръг от таксономични семейства паякообразни от цял свят, но австралийските учени наистина имат късмет да открият нов род необичайни паяци.

Силните различия във външния вид, както и добре скритите дупки позволяват да се разграничи родът Cryptoforis, което означава „тайна врата”, от други родове от семейството на паякообразните.

Новооткритата група паяци се състои от 18 вида. За да се създаде нов род, е необходимо да се гарантира, че неговите представители имат уникални характеристики.

Проучването, което идентифицира тези характеристики, е публикувано в списание Cladistics.

Тези паяци имат не само оригинални стилове на вратите, но също така изглеждат различно и генетично се отличават от своите братовчеди, които също затварят с капаци дупките си.

Учените изследват външните особености и характерните „строителни способности“ на рода, използвайки за примера вид, открит в Бризбейн. Еталонният вид Cryptoforis hughesae е кръстен на Джейн Хюз (Jane Hughes), научен ръководител на д-р Джеръми Уилсън (Jeremy Wilson), който е водещ автор на проучването. Джейн Хюз неотдавна се е пенсионирала и авторите на изследването то този начин й отдават почит, посвещавайки й важното откритие.

„Откриването и описанието на тази група паяци разширява нашите познания за многообразието на австралийската безгръбначна фауна и също е важна първа стъпка в защитата на тези неуловими паяци“, коментира д-р Уилсън

Справка: 

Total‐evidence analysis of an undescribed fauna: resolving the evolution and classification of Australia’s golden trapdoor spiders (Idiopidae: Arbanitinae: Euoplini)
Jeremy D. Wilson Robert J. Raven Daniel J. Schmidt Jane M. Hughes Michael G. Rix
First published: 17 June 2020 https://doi.org/10.1111/cla.12415

Източник:

An Entire New Genus of Trapdoor Spiders Has Been Discovered in Australia, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !