Паяци и мравки вдъхновяват създаването на метал, който не потъва (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 08 ноември 2019 в 00:42 4908 0

Кредит: J. Adam Fenster/University of Rochester

Вдъхновени от водните паяци и „корабите“ на огнените мравки, изследователи създадоха такава хидрофобна метална структура, която е толкова водоотблъскваща, че тя отказва да потъва - без значение колко често се потапя във вода или колко е повредена или пробита.

Откритието може да доведе до създаването на непотопяеми кораби.

Статията на учените от Университета на Рочестър е публикувана в списание ACS Applied Materials and Interfaces.

Водните паяци Argyroneta aquatica, обитаващи във водна среда. За да се движат през (или във) водата, те улавят въздух с помощта на свръххидрофобни власинки, разположени по цялото им тяло, в един вид „водолазен звънец“. Същият принцип се използва от огнените мравки, които образуват "сал", задържайки въздух между своите хидрофобни тела.

Воден паяк. Кредит: H. Bellmann/F. Hecker/blickwinkel/picture alliance

Учените от Университета в Рочестър решиха да използват същите принципи, за да създадат метална конструкция, задържаща се на водата. За да направят това, изследователите създадоха структура, състояща се от две успоредни алуминиеви плочки, обърнати една към друга откъм специално обработените си страни. Благодарение на повърхността на плочките, създадена от авторите, те могат да задържат въздух в пространството помежду си.

За да създадат желаната конфигурация на повърхността, изследователите използват фемтосекундни лазерни импулси, които образуват пори и издатини с точно определена форма на металната повърхност. Това позволява да се направи външната повърхност от алуминия свръххидрофобна.

Следващата стъпка бе практическият тест на създадените структури. Оказа се, че те могат да се задържат на водата и дори след постоянните опити да ги потопят под водата и в продължение на няколко месеца те продължават да остават над повърхността.

Кредит: J. Adam Fenster/University of Rochester

Учените правят и няколко дупки в създадената от тях структура. Оказа се, че дори с няколко пробойни в конструкцията, металът е в състояние да се задържи на повърхността на водата поради останалия въздух и свръххидрофобността на външната част на конструкцията.

Източник: Mini-beasts Inspire Unsinkable Metal, TechnologyNetworks

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !