В градския парк на Ванкувър живее същество, подобно на мозък

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 септември 2017 в 00:00 9600 0

В канадски градски парк е намерено странно същество, което не изглежда като нещо от Земята. И макар познато на учените, е необичайно преставители на това примитивно колониално безгръбначно да се среща толкова близо до човешките местообитания, разказва Gizmodo.

Градският парк "Стенли" във Ванкувър  е един от най-големите в света, с площ от 404.9 хектара, той е с 10% по-голям от Сентрал Парк в Ню Йорк. В него не са намирани големи бозайници, но има изобилие от еноти, койоти, скунксове, бобри, зайци, катерици и повече от 200 вида птици.

Наскоро Vancouver Courier съобщи, че биолозите, изучаващи екосистемата на парк "Стенли" (Stanley Park Ecology Society), намериха в едно езерце странно създание, чиято желеобразна маса напомня на човешкия мозък.

Биолозите разказват, че тези изглеждащи "извънземно" същества, всъщност са колонии на малки морски безгръбначни, наречени Pectinatella magnifica, са се появили в езерото в средата на август. След допълнителна проверка, екипът открива, че езерото всъщност е пълно с тези странни създания.

Pectinatella magnifica. Снимка: Wikimedia Commons

Учените обясняват, че сам по себе си този представител на фауната не е "откритие". Той принадлежи на типа, наречен бриозоани или ектопрокти (Ectoprocta или Bryozoa), в който са и бавноходките, охлювите, прешленестите червеи и много други организми.

Бриозоани. Илюстрация на Ернс Хекел. Източник: Wikimedia Commons

Появили са се преди 500 милиона години през геоложкия периода ордовик, следващ Камбрийския взрив на разнообразие от организми. По същото време са се появили и коралите, с които външно си приличат. Преживели са много масови измирания, за да стигнат до наши дни.

Великолепните бриозоани, както се превежда името им от латински, са водни колониални животни. Колониите имат различни форми: някои покриват повърхности на камъни, черупки, водорасли, а други се развиват самостоятелно като приемат най-удобната за текущите условия форма. Образуват единно прозрачна тяло със сякаш разцъфтели звезди по външната си страна. Плътността на организма е подобна на тази на желатина и лесно се чупи на по-малки парчета.

Колониите от бриозоани са съставени от голям брой микроскопични модули (зооиди), всеки от които е затворен във варовикова или хитинова клетка, а в случая на Pectinatella magnifica - в желатинова.

Отделен организъм от колонията. Снимка: Wikimedia Commons

Колониите на Pectinatella magnifica понякога достигат 60 см в диаметър. Тези организми могат да бъдат открити най-вече в Северна Америка и в някои части на Европа.

Досега не са срещани бриозоани в парка Стенли, разказват биолозите. Според една хипотеза, появата им в тази област се дължи на проникването им на север, където става все по-топло. Други биолози не изключват възможността, бриозоаните да са живели тук винаги, но да са останали незабелязани. Колониите, които се хранят с водорасли, живеят дълбоко в езерото, но топлото време е довело до понижаване на нивото на водата. Животното не е намерило ново скривалище и попада пред очите на биолозите.

Макар да изглеждат стряскащо, тези същества са наистина полезни. Хранейки се с микроскопични организми, те филтрират водата. Еколозите казват, че щом присъстват сладководни бриозоани това "обикновено означава добро качество на водата".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !