Камбрийският взрив породи гигантски космополитни суперхищници

Наука ОFFNews Последна промяна на 28 септември 2016 в 12:49 11974 1

Ако Джаба Хътянинът, злодеят от епоса "Междузвездни войни", бе посетил земята по време на периода камбрий, той не би се чувствал самотен. Подобни на домашния му любимец Сарлак - гигантски червеи с острозъба уста, неуморно са ровили дъното на океаните по това време от Китай до Гренландия.

Този особен вид животни лесно са се справяли без челюст, които по това време още просто на са били "изобретени". Кръглата уста на тези истински сарлаци с редове остри зъби и плочки могат да се справят с почти всяка плячка. И позволява на техните потомци се чувстват доста добре до наши дни. (вж "Как умните рибки прецакаха червея от "Междузвездни войни"")

Представете си един дебел еднометров червей с 12 къси крака, покрити с твърди щитове, и с чифт бодливи клещи на главата.

Прибавете към това и кръгла уста, оградена с игловидни зъби на няколко реда и го пуснете в морето на периода камбрий, когато разнообразието на живота е направило само първите си стъпки и същества, по-дълги от 10 см се смятат гигантски.

Сред тези морски дребосъци описаният Pambdelurion whittingtoni е изглеждал наистина като опасен извънземен пришълец, пише Рhys.org.

Статията The mouth apparatus of the Cambrian gilled lobopodian Pambdelurion whittingtoni е публикувана в списание Palaeontology.

"Изглежда, че ако се върнем обратно в камбрия, никога няма да се чувстваме в безопасност, - споделя впечатленията си от запознанството ли с памбделуриона Флетчър Янг (Fletcher Young) от Бристолския университет.

Янг и неговите колеги от цял ​​свят са изследвали на устата на памбделуриона, водени от д-р Якоб Винтер (Jakob Vinther), професор по палеонтология в Университета в Бристол. "Тази уста е почти същата като на сарлакa (Sarlacc) от "Междузвездни войни" - разказва професорът. За да събере материал за изследвания, той е трябвало да отиде в Гренландия, където в мястото Sirius Passet намира останки памбделурион и други отлично запазени камбрийски организми.

Внимателният анализ на работния орган на древния суперхищник доведе до неочаквано откритие - оказва се, че устройство на устата на лопоподите, предци на съвременните членестоноги, са забележително подобни на устата на приапулидите - група червеи, които и сега живеят в дебрите на дъното на океана.

Устата на Pambdelurion whittingtoni (520 милиона години), показваща строеж, подобен на устата на приапулидите. Източник: Fletcher Young

Priapulida - Wikipedia

"Това, което виждаме у тези предци на членестоногите е същата уста като на приапулидите до детайли на строежа на кръговите редове зъби и устни плочи. И ние вярваме, че същите уста са били и у последния общ предшественик на двете групи" - отбелязва Грегори Еджкомб (Greg Edgecombe) от лондонския Музеи по естествена история.

"Нашето откритие решава загадка за търсенето на близки роднинин на това същество" - заяви Винтер, като припомня, че според показанията на молекулярните данни, свързаните с лобоподите членестоноги са генетично тясно свързани и с кръглите червеи, и с хоботопридвижващите се.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

1

Пешо

05.10 2016 в 00:35

Космополитни? Автора знае ли значението на думата?