В събота ще се състои последното слънчево затъмнение за 2018 (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 август 2018 в 14:00 9536 0

Кредит NASA

Последното слънчево затъмнение на годината ще се състои на 11 август, събота, когато Луната ще покрие част от Слънцето и ще създаде частично слънчево затъмнение.

То ще продължи повече от 3 часа и ще бъде видимо само от определени части на Северното полукълбо. От България затъмнението няма да се вижда. 

Най-добре затъмнението ще се вижда над Северния полюс и източните части на Сибир, където слънчевият диск ще бъде покрит на 65%. Следващото частично слънчево затъмнение ще настъпи на 6 януари 2019 г. и ще бъде видимо в Северния Тихи океан и Североизточна Азия.

Пътят на затъмнението ще минава през много държави, сред които:

Държава Степен на затъмнение
Русия Слънцето е покрито 68%
Канада Слънцето е покрито 60%
Гренландия Слънцето е покрито 48%
Китай Слънцето е покрито 45%
Норвегия Слънцето е покрито 37%
Монголия Слънцето е покрито 36%

Слънчевите затъмнения се случват, когато Земята се движи през сянката на Луната. Тъмно сивият конус зад Луната показва района на пространството, в който Луната изглежда, че напълно покрива диска на Слънцето (лунна умбра). Светло сивата зона около нея показва къде Луната частично покрива диска на Слънцето (лунна пенумбра).

Симулацията долу показва пътя на сянката на Луната през Земята.

Червената линия показва ръба на сянката на Луната - всички, които се намират в червения кръг ще видят, че Луната покрива част от диска на Слънцето. Белите контури в това видео показват къде Луната ще покрива 20%, 40%, 60% и 80% от Слънцето.

Бялото петно ​​в центъра на сянката на Луната проследява къде трябва да сте в космоса, за да видите пълно затъмнение. Тъй като това е само частично затъмнение, то не пресича земната повърхност в която и да е точка.

По-долу пътеката на сянката на Луната е трансформирана на плоска карта на света. Както и преди, червеният контур показва ръба на сянката на Луната и обхваща навсякъде, където може да се види затъмнението. Белите контури показват къде слънцето е покрито на 20%, 40%, 60% и 80%.

Между другото, това не е последният астрономически феномен това лято. В нощта на 13 август земните жители ще могат да наблюдават обилен „звездопад” - над 100 метеора на час - откъм съзвездието Персей. Това е годишен метеорен поток, типичен за август (Земята преминава през опашката на кометата Суифт-Тутъл, състояща се от прахови частици). Метеорният поток ще се вижда над България.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !