Ваксината Novavax срещу COVID-19 е ефективна срещу всички мутации, включително Омикрон

Ваня Милева Последна промяна на 04 юли 2022 в 00:01 4132 0

Novavax: Ваксина срещу Covid-19

Кредит Flickr/Novavax company (CC BY 2.0)

Novavax: Ваксина срещу Covid-19, която е ефективна срещу всички мутации.

Биотехнологичната компания Novavax наскоро разкри, че нейната ваксина срещу COVID-19 генерира ефективен имунен отговор срещу всички форми на вируса и всички циркулиращи варианти на Омикрон. Неочакваните данни са предоставени на консултативния панел на Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, свикан, за да препоръча планове за бустерни ваксини за края на тази година.

Новите данни, разкрити от биотехнологичната компания, показват, че нейната оригинална формула за ваксина срещу COVID-19 изглежда генерира широки имунни отговори, които водят до антитела, които показват ефективни реакции срещу всички нови варианти на Омикрон, включително варианта с най-големи пробиви в защитата на имунитета - подтип BA.5.

По-конкретно, данните показват, че бустер инжекцията на ваксината Novavax генерира форма на отговор на неутрализиращи антитела към вариантите на Омикрон, сравнима с това, което се наблюдава срещу оригиналните щамове SARS-CoV-2 по време на пика на нейните изпитвания от фаза 3, се съобщава от NewAtlas.

За разлика от иРНК ваксините, Nuvaxovid не трябва да се съхранява при ултра ниски температури, което ѝ дава логистично предимство в труднодостъпни региони. Кредит: Flickr/Novavax company (CC BY 2.0)

Биотехнологичната компания твърдо вярва, че разработената от тях ваксина срещу covid вероятно е по-ефективна срещу нововъзникващите варианти на вируса в сравнение с иРНК ваксините, които се използват в момента, тъй като използва различен вид технология. Ваксината Novavax е известна като ваксина с протеинова субединица и нейното производство първоначално включва култивиране на прословутите коронавирусни шипови протеини в производствени съоръжения. След това протеините се сглобяват в наночастици, предназначени да имитират естествената структура на вируса. След това тези наночастици се свързват с адюванти или молекули, които помагат за засилване на естествения имунен отговор на тялото.

Компанията твърди, че уникалните структурни характеристики на тяхната ваксина водят до генерирането на широко кръстосано неутрализиращо антитяло, което може по-добре да открива нововъзникващите варианти на вируса. Подкрепяйки своята хипотеза, Novavax също така представя данни от най-новата си формула, разработена по-директно срещу варианта на Омикрон BA.1.

Ефективност на ваксината с протеинова субединица Novavax

Представените данни предполагат малка разлика в отговора на антитялото към вариантите на Омикрон при сравняване на новата и старата формулировка на ваксината. Компанията твърди, че това показва, че бустерните програми, използващи оригиналната формула, могат да бъдат ефективна стратегия за по-късно тази година. От друга страна, текущите изпитвания със специфичната за Омикрон формула на Novavax трябва скоро да дадат резултати и компанията казва, че е в състояние да осигури взаимодействието на ваксината, ако е необходимо.

На 20 декември 2021 Европейската комисия издаде разрешение за търговия при определени условия на разработената от Novavax ваксина Nuvaxovid срещу COVID-19. Това е петата ваксина срещу COVID-19, разрешена за употреба в ЕС. За първото тримесечие държавите членки са поръчали около 27 милиона дози. Те ще са в допълнение към общо 2,4 млрд. дози от ваксината на BioNTech/Pfizer, 460 милиона дози от ваксината на Moderna, 400 милиона дози от AstraZeneca, както и 400 милиона дози от Janssen.

България не е поръчвала ваксината на Novavax заради излишък на ваксини.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !