Въпреки опасността от изчезване - азиатски животни процъфтяват в близост до хората

Ваня Милева Последна промяна на 05 декември 2022 в 00:01 2331 0

Тигър от Суматра в края на гората. Кредит: UQ/Matthew Luskin

Някои от най-големите животни в Азия, включително тигри и слонове, не се поддават на тенденциите от 12 000 години за изчезване, съжителствайки с хората, сочат резултатите от изследване, проведено от Университета на Куинсланд. Изследователите са прегледали палеонтологични данни, за да сравнят разпространението на 14-те най-големи вида в Азия в миналото и сегашните им популации в тропическите гори.

Популациите на четири вида - тигри, азиатски слонове, диви свине и димни леопарди - са се увеличили на места с развита човешка инфраструктура, отбелязва Закари Амир (Zachary Amir), докторант във Факултета по биологични науки и Лабораторията за екологични каскади към Университета на Куинсланд.

Димен леопард. Кредит: Wikimedia Commons

"Тези резултати показват, че при подходящи условия някои големи животни могат да живеят в близост до хората и да избегнат изчезване", коментира г-н Амир.

"Тези резултати оспорват схващането на някои природозащитни кръгове, че хората и мегафауната са несъвместими. В световен мащаб се наблюдава тенденция към "намаляване на трофиката" - термин, който се отнася до непропорционалната загуба на най-големите животни в света. Трофичното понижение обикновено е най-силно изразено в близост до хората, тъй като ловците се насочват към по-големите видове. Но в случая с тигрите, слоновете, дивите свине и димните леопарди техните азиатски популации са по-високи в близост до хората. Това може да е резултат от по-строгите усилия за борба с бракониерството в националните паркове, които са по-близо до човешките селища и са по-често посещавани от туристи."


Слон в Борнео. Кредит: UQ/Zachary Amir

Изследването разкрива също така, че обезлесяването все още оказва влияние върху животните, като по-специално популацията на димния леопард е силно намаляла в тези райони.

Но според г-н Амир проучванията показват, че големите животински видове могат да живеят в близост до хората в малки местообитания, при условие че не са обект на лов.

"Преди това имаше само няколко примера за големи азиатски видове, които процъфтяват в малки местообитания в близост до хората, особено в Мумбай, Индия, където леопардите в градски парк се хранят с бездомни кучета", отбелязва г-н Амир, позовавайки се на предишно проучване на UQ. "За щастие, ние установихме, че по-широк спектър от животни могат да съжителстват с хората."

Изследователите анализират популацията на едрите животни в Азия с помощта на скрити камери и заснемат невероятни кадри. Видео: UQ/Matthew Luskin

В един от техните изследователски обекти в Сингапур, където бракониерството е премахнато и се полагат значителни усилия за възстановяване на горите, два големи животински вида отново се развиват добре.

"В Сингапур всъщност се наблюдава естествено повторно подивяване на самбарските елени и дивите свине, които сега често се наблюдават в градската гора - природния резерват Букит Тима", разказва г-н Амир. "Ако възпроизведем тези усилия за защита в по-големи гори и други области, може да видим положително въздействие по целия свят. Но преди това да се случи, хората трябва да се задействат и да ограничат бракониерството."

Носорог в Непал близо до сгради. Кредит: UQ/Matthew Luskin

Въпреки че има някои положителни резултати, д-р Матю Лускин (Matthew Luskin) от Университета на Куинсланд заявява, че проучването отбелязва и силен спад при тапирите, суматранските носорози, малайските слънчеви мечки, гаурите и други големи животни.

"Основното нововъведение в тази работа е систематичното изследване на тенденциите в популациите на много различни видове диви животни в целия регион", изтъкна д-р Лускин.

"След това проверихме дали всички видове показват последователни тенденции и дали сходни паркове запазват сходни видове. Забележително е, че установихме, че в момента няма две гори, които да притежават една и съща група диви животни в сравнение с преди хиляди години."

Специфични реакции на видовете към деградацията на местообитанията и човека. Кредит: Matthew Luskin et al.

Д-р Лускин заявява, че изследването предлага възможност да се оформи бъдещето на природата.

"Тези резултати дават надежда за дивата природа в горите, които преди това са били смятани за твърде деградирали или твърде близо до градовете", заявява д-р Лускин. "Сега проучваме нови стратегии за опазване на тези изненадващи места".

14-те азиатски животни, изследвани в проучването. Кредит: UQ/ Tamz Barber

Справка: “Megafauna extinctions produce idiosyncratic Anthropocene assemblages” by Zachary Amir, Jonathan H. Moore, Pablo Jose Negret and Matthew Scott Luskin, 21 October 2022, Science Advances.
DOI: 10.1126/sciadv.abq2307

Източник: Defying Extinction – Asian Animals Found Thriving Near Humans
University Of Queensland

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !