28 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Видео блогър спечели залог от 10 000$ от професор, "нарушавайки" законите на физиката (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 юли 2021 в 11:16 219501
Изображение на вятърното превозно средство Blackbird в действие. Кредит: Rick Cavallero

Дерек Мюлер, създателят на канала Veritasium YouTube, обича да разбива научни концепции за своите 9,5 милиона абонати. Така през май той публикува видео на експериментална наземна яхта, наречена Blackbird (Черната птица), която работи с вятърна енергия.

Създаден от Рик Каваларо, бивш аерокосмически инженер, превозното средство Blackbird е уникално, защото може да се движи по-бързо от вятъра, на който разчита за задвижването си, за продължителен период от време.

Всеки моряк знае, че един платноход може да направи същото, като държи зигзагообразен курс, може дори да се движи срещу вятъра. Но идеята, че сухоземно превозно средство може да изпревари вятъра, движейки се право по вятъра, без лъкатушения, изглежда спорна.

"Знаех, че това е контраинтуитивен проблем. Честно казано, когато излязох да пилотирам "Черната птица", нямах представа как работи", разказва Мюлер пред Business Insider.

Blackbird всъщност е толкова контраинтуитивен, че по-малко от седмица след като Мюлер пуска своя видеоклип (който може да видите по -долу), Александър Кусенко (Alexander Kusenko), професор по физика в Калифорнийски университет, Лос Анджелис (UCLA), изпраща имейл, за да го информира, че вероятно греши. Такова превозно средство би нарушило законите на физиката, твърди Кусенко.

„Казах му,„вижте, ако не вярвате в това, нека да заложим малко пари“, споделя Мюлер. Той предлага залог от 10 000 щатски долара, без да предполага, че Кусенко ще го приеме.

Но Кусенко се съгласява и през следващите седмици те си обменят данни и спорят за Blackbird. Те дори привличат няколко от най-големите имена на науката, включително Бил Най и Нийл де Грас Тайсън, за да решат кой е прав.

В крайна сметка Мюлер излиза победител.

"Никога не съм смятал, че има начин да загубя"

Дни след като Мюлер предлага залога, Кусенко му изпраща документ с условията на залога, разказва Мюлер.

"Бях супер сигурен, никога не съм смятал, че има начин да загубя", споделя Мюлер.

Но Кусенко е също толкова уверен. "Благодарение на законите на физиката, не рискувам нищо", заявява Кусенко пред Vice миналия месец.

Кусенко изнася на Мюлер едночасова презентация, обяснявайки защо е сигурен, че е заблуден от псевдонаука.


Според професора Blackbird най-вероятно се възползва от периодичните пориви на вятъра, които помагат на автомобила да се ускори. Той излага възраженията си на страница на уебсайта си в UCLA, но вече е премахната.

От своя страна Мюлер изпраща на Кусенко данни от теста във видеото си, което е заснето в коритото на езерото Ел Мираж в Аризона. По време на това шофиране Blackbird ускорява за две минути - подвиг, който би бил невъзможен, ако разчиташе на спорадични пориви.

Превозното средство е достигнало скорост от 45 км/ч при вятър откъм гърба от 16 км/ч.

В интерес на предоставянето на повече данни, Мюлер публикува необработения клип на по-бързия от вятъра пробег за @alexkusenko https://t.co/eUeoYSiDeI

Мюлер дори сключва договор с Xyla Foxlin за изграждане на моделна количка, подобна на Blackbird, която може да бъде тествана на бягаща пътека. Всъщност Фокслин показа, че нейният модел може да се движи по-бързо от вятъра.

Мюлер документира това в последващо видео (по-долу), което пуска през юни.

"Кусенко бе толкова сигурен, че е прав. Искаше да го направи публично достояние", разказва Мюлер.

Как работи Blackbird

През 2010 г. Google и Joby Energy спонсорират Каваларо Cavallaro и екип от сътрудници от Държавния университет в Сан Хосе за изграждането на Blackbird. Екипът демонстрира, че превозното средство може да се движи по вятъра 2,8 пъти по-бързо от вятъра, рекорд, потвърден от Северноамериканската асоциация за сухопътно ветроходство.

Тайната на Blackbird, обяснява Каваларо, е, че след като вятърът задейства превозното средство, колелата му започват да завъртат перките на витлото - те са свързани с лопатките чрез верига. С ускоряването на превозното средство колелата му завъртат витлото все по-бързо. Лопатките на витлото от своя страна действат като вентилатор, като изтласкват повече въздух зад наземната яхта и я изтласкват напред.

„Никога не съм си представял десетилетие по-късно, че професор по физика все още ще спори колко е невъзможно“, разказва пред Business Insider Каваларо, главен учен в Sportvision.

След триседмичен дебат Кусенко признава, че "Черната птица" може да се движи малко по-бързо от вятъра, но остава на мнение, че това е само за кратки периоди. Ако порив на вятъра ускори сухопътната яхта и след това бързо утихне, обяснява той, ще изглежда, че "Черната птица" се движи по-бързо от вятъра.

„Разрешението на нашия залог не бе толкова категорично, колкото се надявах“, коментира Мюлер. "Кусенко снесе 10-те бона, нека оставим така"

Каваларо също настоява повече признание за възможностите на автомобила си.

Кусенко "признава за техническия аспект - че временно превозното средство се движи незначително по-бързо от вятъра", коментира Каваларо. „Предложих му друг залог от 10 000 щатски долара, защото неговата техническа прецека е напълно погрешна, но знам, че няма да получа от него признание“.

Двата видеоклипа на Мюлер са събрали поне 6,8 милиона гледания и 41 000 коментара, като мнозина са съгласни с Кусенко, че е невъзможно Blackbird да се движи по-бързо от вятъра. Някои зрители дори попит Мюлер дали ще се съгласи на още залагания.

"Това обърква много хора", отбелязва Мюлер. "Ясно е, че е объркало и Кусенко".

Източник: A YouTuber bet a physicist $10,000 that a wind-powered vehicle could travel twice as fast as the wind itself – and won, Business Insider.


+ 0
- 0
И са, кво?! На теория и практика - едно, в действителност съвсем друго...
 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.