Време е да разбием космически кораб в астероид (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 19 септември 2019 в 11:52 9174 0

Концепция на художник за sblysyka na DARTКредит: ESA

Вече е време. Да разбием космически кораб в астероид.

Астероидът е Дидим B (Didymos B), по-малкият от двата обекта в астероидната система Дидим. Космическият кораб е на НАСА и се нарича DART (Double Asteroid Redirection Test). Целта му е да се провери дали космически кораб може да отклони траекторията на астероид като средство за защита на Земята от сблъсък с опасни космически скали.

Проектът, обявен през 2015 г., "Оценка на астероиден удар и отклонение" (AIDA - asteroid impact and deflection assessment) е съвместен на Европейската космическа агенция (ESA) и НАСА.

Изненадващите открития от последващи мисии на астероиди може да окажат голямо отражение върху проекта AIDA за отклонение на астероид.

Например, когато сондата "Хаябуса 2" на японската космическа агенция JAXA бомбардира астероида Рюгу през април тази година, той направи много по-голям кратер от очакваното. Освен това материалът на повърхността на астероида се държи като пясък, което би могло да повлияе на ефективността на отклонението при кинетичния удар.

"Въздействието на "Хаябуса 2" показа, че няма повърхност на сцепление и реголитът се държи като чист пясък. Гравитацията доминира процеса, а не кохезията на материала, от който е направен астероидът", обясни планетарният учен Патрик Мишел (Patrick Michel) от френския Национален център за научни изследвания CNRS (Centre national de la recherche scientifique).

"Ако гравитацията е доминираща и на Дидим B, въпреки че е много по-малък, бихме могли да направим много по-голям кратер, отколкото досега показаха нашите модели и лабораторни експерименти. В крайна сметка много малко се знае за поведението на тези малки тела при удар и това може да има големи последици за планетарната отбрана".

След семинара на AIDA миналата седмица в Рим, учените се срещнаха на съвместната среща EPS-DPS 2019 в Женева, за да обсъдят допълнително проекта.

"Днес ние сме първите хора в историята, които разполагат с технологията за потенциално отклоняване на астероид от сблъсък със Земята", заяви астрономът Иън Карнели (Ian Carnelli) от ESA пред Technology Review.

"Остава да се отговори на ключовия въпрос - дали технологиите и моделите, които имаме, са достатъчно добри, за да сработят реално? Преди да карате кола, трябва да имате застраховка. Е, AIDA е застрахователкатаза планетата Земя".

Системата Дидим е перфектната изпитателна площадка. Това е обект не твърде далеч от Земята, който не се е насочил да се сблъска с Земята, което означава, че нашите тестове е малко вероятно да имат неприятни последствия.

"Целта на DART, Дидим, е идеален кандидат за първия експеримент за планетарна защита на човечеството", заяви планетарният учен Нанси Шабо (Nancy Chabot) от лабораторията за приложна физика на Университета Джонс Хопкинс.

"Не е на път да се сблъска със Земята и следователно не представлява текуща заплаха за планетата. Въпреки това, нейната двойна природа позволява на DART да изпробва и оцени ефектите на един кинетичен удар".

В тази астероидна двойка по-големият обект, Дидим А, е около 780 метра, по-малкият, Дидим B, е 160 метра и понякога се нарича „луната на Дидим“. Той прави обиколка на по-големия астероид на всеки 11.92 часа.

Когато DART се вреже в Дидим B със скорост 23 760 километра в час, той ще промени скоростта на астероида съвсем леко - само с около сантиметър в секунда.

Кредит: NASA/Johns Hopkins APL

При друг астероид такава малка разлика може изобщо да не може да се открие, но в системата Дидим се очаква въздействието на космичекия кораб да промени леко орбиталния период. Вместо 11,92 часа Дидим B може да обиколи своя партньор за няколко минути повече.

Това не звучи много, но ако успеем да прихванем достатъчно рано насочващ се към Земята астероид, тази малка промяна в скоростта може да доведе до всичко.

DART планира да стартира през юли 2021 г., а сблъсъкът - през септември 2022 г. Малък кубсат, наречен LICIAcube, ще се отдели от космическия кораб точно преди удара, за да направи снимки на събитието и да се върне обратно към Земята. А наземните телескопи впоследствие ще наблюдават Дидим, за да видят дали интервалът на транзита се е променил въз основа на спадовете на на кривата на светимостта на системата.

Втората част на мисията е сондата "Хера" (Hera) на ESA. Това е малък космически кораб за наблюдение, който ще стартира през 2023 г. и ще пристигне да направи наблюдения на Дидим B през 2027 г. Тъй като всъщност не можем да видим астероидната система ясно от Земята, "Хера" ще може да покаже всички подробности.

"Планетарната защита е наистина световно начинание", заяви Карнели пред Technology Review.

"Освен технологен и научен, AIDA също така е наистина добър експеримент по отношение на сътрудничеството между учени и агенции по целия свят. Това е нещо, което ще е необходимо, ако някой астероид се насочи към сблъсък със Земята".

Източник: International Space Agencies Are Going to Smash a Spacecraft Into an Asteroid, ScienceAlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !