Втора свръхмасивна черна дупка случайно намериха в радиогалактика

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 май 2017 в 10:42 15911 0

Концепция на художник за галактика Cygnus A (Лебед А). Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF

Група астрономи с изненада откриха, че в близост до ядрото на добре изследваната галактика Cygnus A (Лебед А) се е появил нов ярък обект. Това е или много рядък тип свръхнова, или изхвърлена струя от втора свръхмасивна черна дупка близо до орбитата на централната свръхмасивна черна дупка, съобщава прессъобщение на Националната радиоастрономическа обсерватория..

Откритието е описано в статия, която ще бъде публикувана в Astrophysical Journal, а препринт е достъпен в Аrxiv.org

Cygnus А е елиптична галактика близо на 800 милиона светлинни години от Земята. В центъра й е свръхмасивна черна дупка най-малко един милиард пъти масата на нашето Слънце. Новите наблюдения на тази галактика с "Много голямата антенна решетка" (Very Large Array - VLA) обявиха за наличието на втори светъл обект, разположен в близост до централната свръхмасивна черна дупка. Според радиоастрономите този обект е втора свръхмасивна черна дупка, на която е предопределено да се слее с първата.

"Новият обект може да разкаже много за историята на тази галактика" - заяви Даниел Пърли (Daniel Perley) от Изследователския институт по  астрофизика на Университета Джона Мурс в Ливърпул, водещ автор на изследването.

VLA наблюдава Cygnus А през 80-години, а по-късно през 1996 г., когато новата електроника на VLA разширява диапазона на радиочестотите за наблюдение. Новооткрият сега обект не се появява в снимките, направени по това време. Обновлението на VLA, завършено през 2012 г., го направи още по-мощен и затова учените решават да погледнат Cygnus А използвайки новите възможности на инструмента. Даниел и Рик Пърли (Rick Perley), заедно с Вивек Даван (Vivek Dhawan) и Крис Карили (Chris Carilli) започнаха наблюдения през 2015 г. и да ги продължиха и през 2016.

"За наша изненада открихме забележима нова особеност в близост до ядрото на галактиката, който не се виждаше в предишните публикувани изображения. Тази нова функция е достатъчно ярка, така че ние определено щяхме да я видим в по-ранните изображения, ако нищо не се е променило ", заяви Рик Пърли. "Това означава, че този обект се е включил някъде между 1996 и сега", добавя астрономът.

През ноември 2016 г. учените вече наблюдават Cygnus А с "Много дългия базов масив (Very Long Baseline Array - VLBA), ясно различавайки новия обект. Слабото инфрачервено лъчение от обекта е наблюдавано и на същото място и от космическия телескоп Хъбъл и обсерватория "Keck",  между 1994 г. и 2002 г. Астрономите от Националната лаборатория Ливърмор (Lawrence Livermore National Laboratory), бяха определили обекта като плътна група звезди, но данните от радионаблюденията налагат нов анализ.

Сравнение на изображения на центъра на галактиката Лебед А, направени през 1989 и 2015 г.. Credit: Perley, et al., NRAO/AUI/NSF, NASA

Какво представлява най-новият обект? Въз основа на неговите характеристики, астрономите заключават, че трябва да е или взрив на свръхнова или изблик от втора свръхмасивна черна дупка в близост до центъра на галактиката. Макар че учените планират да наблюдават бъдещото поведение на обекта, за да се уверят в заключенията си, те посочват, че обектът остава ярък прекалено дълго, за да съответства на познатите типове свръхнови.

"Поради тази необикновена яркост, считаме обяснението за свръхнова малко вероятно", заяви Вивек Даван.

Въпреки че новият обект определено е отдалечен от централната свръхмасивна черна дупка на Cygnus А на около 1500 светлинни години, той притежава много от характеристиките на свръхмасивна черна дупка, която бързо поглъща околния материал.

"Смятаме, че открихме вторс свръхмасивна черна дупка в тази галактика, което показва, че тя се е сляла с друга галактика в астрономически близкото минало", заяви Карили. "Това ще бъдат едни от най-близките двойки свръхмасивни черни дупки някога открити, които вероятно ще се слеят в бъдеще".

Астрономите предполагат, че втората черна дупка е станала видима за VLA през последните години, когато се е натъкнала на нов източник на материал, който да погълне. Този материал би могло да бъде или газ от сливането на галактиките или звезда, която е преминала достатъчно близо до черната дупка и разкъсана от мощния й гравитация.

"По-нататъшните наблюдения ще ни помогнат да решим някои от тези въпроси. Освен това, ако това е втора черна дупка, може да намерим други в подобни галактики ", каза Даниел Пърли.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !