07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Втората междузвездна комета вече се нарича 2I/Borisov. Очакваме 3I, 4I, ...

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 септември 2019 в 09:57 50020
Кометата 2I/Borisov, снимана в нощта на 9-10 септември 2019 г. с многообектния спектрограф "Джемини Север" на Мауна Кеа в Хавай. Кредит: Gemini Observatory/NSF/AURA

Международният астрономически съюз (IAU) реши втората междузвездна комета, което днес наричаме на името на откривателя й, отсега нататък да се нарича „комета 2I/Borisov (известна преди като C/2019 Q4).

Именно любителят астроном Генадий Борисов я открива от обсерваторията MARGO в Крим със своя самоделно направен 0,65 см телескоп на 30 август. 

2I/Borisov - както я е заснел откривателят й. Кредит: Генадий Борисов

2I/Borisov е втората междузвездна комета, която познаваме, след 1I /'Оумуамуа. I означава "междузвездна", определена така, защото има хиперболична орбита, орбита, чиито начални и крайни точки са далеч отвъд Слънчевата ни система. Изследване на групата от астрономи на НАСА Solar System Dynamics Group през последните седмици показва, че 2I/Borisov наистина е комета, която идва отвън на Слънчевата система и че ще изчезне завинаги от нея след преминаването на перихелия до Слънцето през декември.

Кометата 2I/Borisov ще премине през равнината на Слънчевата система от север на юг. Орбитата й е показана в зелено-синьо. Кредит: Tony873004

Перихелият ще бъде достигнат на 7 декември 2019 г., когато 2I/Borisov ще бъде на две астрономически единици (2 AU, 300 милиона км) от Слънцето. Тогава тя ще е на 2 AU и от Земята. Очаква се кометата да бъде най-ярка през декември и януари.

Тя ще бъде изучена задълбочено, нещо, което не бе възможно с първия ни междузвезден посетител 1I /'Оумуамуа, който дойде преди две години, защото бе открит твърде късно. Въз основа на наблюденията размерът на кометното ядро ​​на 2I/Borisov се оценява на няколко километра. С 10,4-метровия телескоп Gran Telescopio Canarias на Канарските острови астрономите успяха да изследват спектъра на кометата, който изглежда типично за ядро на кометата.

Източник: Naming of New Interstellar Visitor: 2I/Borisov, IAU.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.