02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

За първи път океански дрон заснема кадри от ураган

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 04 октомври 2021 в 00:01 75760
NOAA и Saildrone Inc. пилотират пет специално проектирани плаващи дрона в Атлантическия океан, които събират денонощно данни, за да разберат физическите процеси в ураганите. Кредит: Saildrone

За първи път в света американски учени пилотират оборудван с камера океански дрон, който прилича на роботизирана дъска за сърф, в ураган от категория 4 в Атлантическия океан.

Драматичните кадри, публикувани от Националната администрация по океаните и атмосферата, показват как малкият плавателен съд се бори с 15-метрови вълни и ветрове със скорост над 190 км в час в урагана Сам.

Автономното устройство се нарича "Saildrone" и е разработено от компания със същото име.

Захранван от вятър и с дължина седем метра, той носи специално проектирано „ураганно крило“, проектирано да издържа на жестоките условия, защото ще събира данни, за да помогне на учените да научат повече за едни от най-катастрофалните сили на Земята.

„Saildrone отива там, където никой изследователски кораб никога не се е осмелявал, плавайки право в окото на урагана, събирайки данни, които ще променят разбирането ни за тези мощни бури“, комвнтира Ричард Дженкинс (Richard Jenkins), основател и главен изпълнителен директор на Saildrone. „След завладяването на Северния ледовит океан и Южния океан ураганите са последната граница за оцеляването на Saildrone. Горди сме, че създадохме транспортно средство, способно да работи при най-екстремните метеорологични условия на земята".

Saildrones предоставят данни директно на Тихоокеанската морска екологична лаборатория на NOAA и Атлантическата океанографска и метеорологична лаборатория, партньорите на Saildrone в тази мисия.

Сайтът на Saildrone показва, че може да записва данни като скорост и посока на вятъра, барометрично налягане, температура, соленост, влажност и др.

Видеозаписи от борда на Saildrone 1045 в урагана Сам на 30 септември 2021 г.

„Очакваме да подобрим прогнозните модели, които предвиждат бързо усилване на ураганите“, отбелязва ученият от NOAA Грег Фолц (Greg Foltz).

„Бързата интензификация, когато ураганните ветрове се усилват за броени часове, е сериозна заплаха за крайбрежните райони“, а данните, събрани от безпилотна система, ще помогнат за подобряване на моделите", добавя Фолц.

Учените предупреждават, че изменението на климата затопля океана и прави ураганите по-мощни, създавайки нарастващ риск за крайбрежията.


Видеозаписи от борда на Saildrone 1045 и анимация, показваща местоположението в урагана Сам на 30 септември 2021 г.

Източник: A world first: Ocean drone captures video from inside a hurricane
NOAA 


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.