За първи път от 250 години мъжете са повече от жените в Европа

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 юни 2016 в 11:33 6027 0

Кредит www.dawn.com

Влак със сирийци пристига на централната гара в Стокхолм.

За изненада, от както се провеждат преброявания 1749 г., жените в Швеция оказват по-малко от мъжете. Подобни процеси се случват в Норвегия, Дания, Германия и Великобритания. Това е уникално явление в западните страни, където женското население винаги е било повече от мъжкото.

За причините и последствията от тази нова демографска тенденция разказва Рhys.org

В цялата човешка история жените винаги са били повече от мъжете. Още преди миграцията на прадедите ни от Африка жените са били повече от мъжете. Една от причините за това е разпространението на полигамията или многоженството.

Историческата промяна бе отбелязана за първи път през март 2015, когато статистиката на населението показа 277 повече мъже, отколкото жени. Разликата оттогава е нараснала с над 12 000. Въпреки че това все още е малък процент при население от близо 10 милиона души, "не е неразумно" да се прогнозира, че в Швеция ще има все повече излишък на мъже в бъдеще, каза Томас Йохансон (Tomas Johansson), специалист от Националната статистическа агенция SCB.

Поради по-високата продължителност на живота на жените, техният брой доминираше над мъжете дълго време, но в момента на вески 105 новородени момчета в Европа се раждат средно 100 момичета.

Норвежките мъже са пожече от жените в тази страна още от 2011 г., в Дания и Швейцария броят на двата пола са поравно. В Германия заради двете световни войни съотношението между половете е 87 мъже на 100 жени през 1960 г., но там има подобна тенденция - през 2015 г. мъжете са 96 на 100 жени. Същата картина се очаква и във Великобритания по 2050 г.. 

Този феномен се обяснява с два фактора: нарастването на продължителността на живота при мъжете поради напредъка в медицината и пристигането на десетки хиляди бежанци предимно от мъжки пол от Африка и Близкия изток. Само в Швеция през 2015-2016 са получили убежище 35 хиляди младежи, които са пристигнали без родителите си. 

Валери Хъдсън (Valerie Hudson), директор на програма за жените Университета на Тексас заяви, че това ново съотношение може да предизвика повече насилие срещу жени (заради недостиг на партньорки) и по-високи нива на престъпността, защото изследванията й са свързани с ненормалните междуполови отношения в Китай и Индия.

По повод ставащото в Швеция Хъдсън отбеляза, че "е една от най-драматичните промени в демографията за такъв кратък период от време, който някога съм виждала". Тя призова иронично тази страна, която се смята за символ на правата на жените, да обърне повече внимание на проблема.

"Има хора, които мислят дали това може да подкопае привилегиите, които са получили шведските жени през последните 150 години?" каза Хъдсън.

Други джендър изследователи не са съгласни. "Това са глупости", отвръща Джаки Трю (Jacqui True), професор по политология и международни отношения в Университета Монаш в Австралия. Нейното мнение съвпада с това на Аник Вибен (Annick Wibben) от Университета в Сан Франциско. Те твърдят, че равенството между половете е толкова "дълбоко вкоренено" в шведското общество, че сравненията с Китай или Индия, където полово селективните аборти са довели до неестествени излишъци от мъже, са неуместни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !