За пръв път учени направляват дистанционно движението на микроробот в черво (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 октомври 2020 в 09:25 2735 0

Кредит Purdue University image/Georges Adam

Размерът на микроробота в сравнение с щатска монета от едно пени.

Учени успяват за пръв път да ръководят и насочат от разстояние микроробот в дебелото черво на животно, иновация, която обещава многобройни възможности за проследяване на състоянието и прием на лекарства. Постижението е описано в публикация в Micromachines.

Това, което прави микроробота толкова специален, е, че той е снабден с магнит, така че може да бъде управляван извън тялото чрез електромагнитно поле. Първият опит е само тест за проверка на системата, но малката сонда може да бъде снабдена и с товар.

Микророботът може да се придвижва в суха и мокра среда, по различни повърхности и нагоре и надолу по различни наклони. Техниката на преобръщане е разработена специално, така че да се преминава през различни непредвидени участъци.

"Когато приложим външни въртящи се магнитни полета на тези роботи, те се завъртат, точно както автомобилна гума би преминала през тежък терен", обяснява Дейвид Капелери (David Cappelleri) инженер от Университета Пърдю. "Магнитното поле също безопасно преминава през различни среди, което е важно за приложението на тези роботи в човешкото тяло".

Не са използвани батерии, всичко се захранва от магнитното поле, контролиращо робота, и екипът успява да демонстрира движение на устройството в напред и назад. Проследяването се извършва чрез ултразвук.

Кредит: Purdue University video/Elizabeth Niedert and Chenghao Bi

Учените използват дебелото черво на мишка, поставена под упойка, за да изследват устройството, защото достъпът е лесен, но и вътрешността на органа може да е предизвикателство при поглъщането на храна и напитки.

"Придвижването на робота в червото е като ходещите пътечки на летищата", обяснява биомедицинският инженер Луис Солорио (Luis Solorio). "Не само подът се движи, но и хората около вас. В червото всички тези течности и материали се придвижват напред, но роботът се движи в обратната посока. Това не е лесно пътешествие".

Роботът успява да преодолее препятствията и учените не забелязват реакция на тъканта към него, което е добър признак. Когато свърши работата си, устройството се изхвърля от тялото по нормалния път с останалото съдържимо на червото.

В лабораторни условия екипът изследва и способността на робота да доставя вещества. Когато е покрит с багрилото флуоресцеин и поставен в стъкленица със слюнка, микророботът го отделя в рамките на един час. Учените се надяват, че за в бъдеще багрилото ще може да бъде заменено от лекарства. 

Все още предстои дълъг път пред робота и е необходимо да бъде тестван и при хора, като е възможно няколко да бъдат проследявани едновременно. 

"От гледна точка на диагностиката, тези микророботи може да заменят нуждата от минимално инвазивни колоноскопии, помагайки да се съберат проби от тъкани", смята биомедицинският инженер Крег Горген (Craig Goergen) от Университета Пърдю. 

Източник: Science alert - Scientists Have Piloted a Tumbling Microbot Inside an Animal Colon For The First Time

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !