24 юни 2021
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Защо дълбоководните калмари имат едно голямо изпъкнало око и едно малко око (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 13 февруари 2017 в 14:26 59610
Снимка: Kate Thomas

Дълбоководните калмари имат едно огромно и изпъкнало око и едно нормално по размер, но причината за това оставаше загадка, разказва NewScientist.

Сега вече има отговор. Кейт Томас (Kate Thomas) от университета Дюк в Северна Каролина изучава 161 клипа на съществата, събирани над 26 години чрез дистанционно управлявани подводници в Монтърей Бей, Калифорния.

Изследването е публикувано в Philosophical Transactions of the Royal Society B.

Резултатите дават първите поведенчески доказателства, че двете очи са пригодени да гледат в различни посоки. Голямото се използва, за да забележат силуетите на плячката на фона на небето. По-малкото гледа е отдолу и забелязва биолуминисцентни организми в тъмнината.

Снимка: Kate Thomas

Калмарът от семейството Histioteuthid живее на дълбочина от 200 до 1000 м, където прониква малко светлина. Клиповете показват, че калмарът обикновено плува с края на опашката насочен нагоре, но с малък наклон, така че голямото око да е ориентирано към небето.

Въз основа на измерванията на очите и светлинните нива Томас и колегите й са изчислили, че голямото око нагоре вижда много по-добре, за разлика от окото, гледащо отдолу.

Някои от плячките на калмара са с луминисцентни „коремчета“, така че са замаскирани, ако се гледат отдолу срещу слънчевата светлина. Жълтата пигментация в голямото око може да направи разграничение между слънчевата светлина и биолуминесценцията.

Калмарите от това семейство са единствените двустранно симетрични животни с две много различни очи, казва Томас, въпреки че има и други същества, адаптирали очите си по подобен начин, за да се възползват от необичайни източници на светлина на морските дълбини. Например, има риба с големи очи разположени отгоре, както и малки, спомагателни очи от двете страни на главата, за да вижда биолуминесцентните организми.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.