Защо ранобудните хора не работят през нощта

Георги Гърков Последна промяна на 24 декември 2016 в 09:00 3954 0

От дълго време насам е известно, че ранобудните хора не работят толкова добре вечерно време, колкото нощните сови. Ново проучване на Висшето училище по Икономика в Русия и Университета на Оксфорд установи отличителни характеристики между нощните дейности на тези два типа хора.

През нощта ранобудните демонстрират по-бързо време на реакция при решаването на необичайни задачи, свързани с вниманието, отколкото нощните сови, но същевременно те допускат по-голям брой грешки по пътя - пише HSU.ru

Работата е публикувана в списание Experimental Brain Research.

Лишаването от сън и сравнителното нарастване на времето, прекарано в будуване, повлияват по негативен начин системата на мозъка за внимание. Никола Баркли и Андрий Миачиков провеждат експеримент, който е първият по вида си, изследващ ефекта на лишаването от сън върху хора с различни хронотипи.

В изследването са включени 26 доброволци (13 мъже и 13 жени) със средна възраст от 25 години. От тях се изисква да останат будни за 18 часа, от 8 сутринта до 2 през нощта, и да се придържат към обикновения си дневен режим. В началото и в края на периода, който прекарват будни, участниците попълват тест за внимание и въпросник за активността в сутрешно и вечерно време, за да се определи техният хронотип.

Учените не установяват значителни разлики при резултатите на теста, който ранните птици и нощните сови попълват на сутринта, но във вечерния тест се наблюдава по-силен контраст. Ранобудните птици завършват тестовете по-бързо от нощните сови, което е по-скоро неочакван и противоречив резултат, въпреки че изследователите намират обяснение за това. Причината вероятно се дължи на различните подходи, които двете групи предприемат към изпълняването на задачата. Нощните хора предприемат по-сериозен подход по отношение на задачите, изискващи по-голямо количество време и внимание през техните предпочитани часове - т.е. в късната вечер или през нощта. "За да се справят с най-трудния тест - преодоляването на конфликт на вниманието - е необходимо не само да се концентрират върху главния визуален стимул, но същевременно да игнорират придружаващия го стимул, който ги разсейва от задачата", обяснява Андрий Миачиков. Завършването на задачата изисква висока концентрация.

"Интересен е фактът, че макар и нощните сови да прекарват повече време в завършването на задачата, тяхната точност е по-висока", добавя Миачков.

Като цяло резултатите демонстрират, че нощните хора са по-бавни, но по-ефективни в сравнение със сутрешните - според втория тест за вниманието, проведен в 2 часа сутринта.

"От една страна е известно, че нощните хора са по-продуктивни в късните часове, но по какъв начин това повлиява скоростта и точността при завършването на задачите, свързани с внимание, остава неясно. Нашето изследване показа как совите могат да пожертват бързината за точност", подчертава Миачиков.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !