Защо жени и мъже не могат да работят в екип?

Очевидно мозъците ни работят на съвсем различни честоти

Катя Димитрова Последна промяна на 10 юни 2016 в 08:17 3798 0

Кредит howafrica.com

Разбирателството между двете половинки на човечеството понякога е мисия невъзможна. Особено когато говорим за екипната работа в службата. Дали защото спорят толкова много?

Според учените основната причина, е че мозъците ни функционират на съвсем различни честоти и синхронът между тях е повече от труден, без значение кой от двата пола показва повече професионализъм, пише Daily Mail.

Изследователите търсят отговори по-дълбоко, за да помогнат на служителите в една компания да се разбират помежду си по-добре.

Екип от университета в Станфорд провел експеримент с 222 доброволци, помолени да си сътрудничат с партньор, докато дейността на мозъка им била внимателно проследявана. Вместо да се използват ядрено-магнитен резонанс, изследователите разчитали на техника, наречена "хиперсканиране“, при която активността на мозъка на двама души се измерва едновременно, докато те си взаимодействат.

Партньорите седели един срещу друг, всеки пред компютър, без да могат да си говорят един на друг. Те трябвало да натиснат един бутон едновременно, когато на кръгът на монитора промени цвета си. Учените смятат, че този простичък тест е дал отлична ефективност.

При опитите станало ясно, че мозъчната активност при мъжете и жените е различна по време на съвместни задачи.

Резултатите сочат, че най-добре в кооперативно отношение си съвпадали двойките от мъже. На второ място били женските двойки, а най-труден се оказал синхронът в партньорствата между мъже и жени.

По думите на водещия автор на проучването, д-р Бейкър, в рамките на един и същи пол, хората показвали по-голяма съгласуваност и това корелира с по-добрата производителност на задачата за сътрудничество.

Тепърва ще се изследва защо мъжете и жените заедно показват различни модели на активност по време на упражнението, за да се разбере как половите различия са свързани в мозъка с информацията за стратегия за партньорство. Те ще обяснят и как сътрудничеството еволюира в хоратам, благодарение на което ще се изработят и съответните механизми за по-добра съвместна работа в офиса.

Любопитен факт е, че жените работят по-добре, докато са наблюдавани от други жени, а мъжете са най-ползотворни в големи групи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !