Заснет е странен бял облак над мъртъв вулкан на Марс

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 октомври 2018 в 10:56 17105 0

ESA/GCP/UPV/EHU Bilbao, CC BY-SA 3.0 IGO

Високо над върха на мъртъв вулкан на марсианския екватор се простира дълъг пухкав бял облак. Това се снимка, направена от орбиталния апарат Mars Express преди повече от месец, разказва ScienceAlert

Оттогава облакът се променя с промените на метеорологичните условия и расте и става достатъчно голям, за да стане видим за наземните телескопи - ярко бяло върху ръждясната марсианска почва.

На пръв поглед изглежда като облак от изригване, но вътрешността на Марс е студена и мъртва. И така е от доста време.

Тогава какво става?

Изследователите твърдят, че знаят какво предизвиква тази облачна пътека и са виждали подобни преди.

Струята е дълга най-малко 1500 километра и започва от планината Арсиа (лат. Arsia Mons), угаснал щитов вулкан на Марс, разположен близо до екватора. Той е най-южният от трите вулкана в тази област. Най-високата планина в Слънчевата система, Олимп, се намира на северозапад. 

Дългият облак на Марс. Изображението е направено на 21 септември 2018 г. (ESA / DLR / FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO)

Макар да изглежда, че излиза от върха на вулкана, за изследователите от Европейската космическа агенция това е просто оптична измама. Марс не е виждал нито едно изригване в продължение на милиони години, така че шансът е нулев Арсиа Монс да се пробуди.

Но макар облакът да не е от вулканичен произход, все пак е отговорен високият връх на Арсиа Монс.

Метеоролозите наричат този феномен ортографски облак.

Схема на образуването на ортографски облак.

Такива облаци обикновено се виждат в подветрената страна на планината и се образуват, когато плътният въздух, близо до повърхността, се изкачва нагоре и се разширява, охлаждайки се до температура, която позволява влагата да кондензира около праховите частици.

Облаците над Арсиа Монс са обичайна гледка през по-голямата част от годината, като имат обикновено се изчистват през месеците преди зимното слънцестоене на Северното полукълбо.

Топография на Арсиа Монс. Wikimedia Commons

На всеки няколко земни години според сезонните условия на Марс, се появяват облаци от воден лед, когато наситеният с влага въздух се издига по склоновете на вулкана. Mars Express засне подобни изображения през 2009, 2012 и 2015 г. Така че това изображение не е изненада.

Появата на облака дава възможност на изследователите да направят оценка на плътността на частиците в атмосферата.

По-рано тази година планетата беше залята от мощна прашна буря, която засега изглежда е отнела живота на марсохода Opportunity.

Този облак може да ни помогне да се прецизират моделите за това, как се издига марсианският прах и се задържа в атмосферата в помощ на бъдещите мисии.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !