Животът зависи от скоростта на разширяване на Вселената

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 март 2016 в 17:36 12846 1

Кредит НАСА

Сливанията на неутронни звезди произвеждат мощна гама радиация, която може да унищожи планетите или да ги направи неблагоприятни за живот.

Международен екип физици свързва влиянието на скоростта на разширяване на Вселената и стойността на космологичната константа с появата на живот.

Изследването е публикувано в списание Physical Review Letters.

Учените са изследвали с компютърни симулации влиянието на мащабните гама експлозии на свръхнови върху обитаемите планети като Земята. Те открили, че когато става въпрос за възникване и запазване на живота, е по-добре да сме по-далече от съседите си - и космологичната константа (и съответстващата й тъмна енергия) ни помага, пренареждайки космическата околност, разказва Science News.

Физиците всъщност доказват валидността на антропния принцип, според който животът във вселената е възможен, защото са благоприятни стойностите на константите, характеризиращи средата в която живеем.

Сегашният темп на разширяване на вселената води до минимално въздействие на мощните гама експлозии върху Земята и позволяват достатъчно производство на водород за образуване на звезди и планети около тях. Ако скоростта на разширяване на Вселената бе по-голяма, не биха могли да се зародят звезди и планети от газово-праховите облаци, а ако космологичната константа бе нулева (тоест нямаше тъмна енергия) Вселената нямаше да се разширява ускорено.

"В гъста среда ще имаме много експлозии и те ще са твърде близо до нас", разказва Раул Хименес (Raul Jimenez), космолог и теоретичен физик от Университета на Барселона в Испания и автор на новото изследване. "Най-добре да бъдем в края или в райони, които не са гъсто населени от малки галактики - тоест точно там, където е Млечният път".

Космологичната константа (ламбда) фигурира в уравненията на общата теория на относителността и описва нулевата енергия от физическия вакуум (тъмна енергия). Тя остава постоянна в по-голямата част от космологичните модели.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2016 в 18:03

Това, че космологичните следствия от подобна аргументация съвпадат с антропоцентричния, космологичен принцип ("антропен", буквално преведено, би означавало "човешки"), съвсем не го прави валиден и съвсем не означава, че учените са имали точно това в предвид. Със същата вероятност може да сме просто на правилното място в правилното време, като страничен продукт на съвсем друга космологична аргументация. Или пък това да важи само за този, локален участък от Вселената. Или, както ще признаят самите космолози, Ламбда-СТМ (lambda-CDM) космологичния модел (текущата ни, всепризната космологична теория) страда от "долен лимит" (точността на модела е релевантна само при структури, по-големи от 400 мил. св.г.), поради което е непълен и вероятно доста неточен.