Зимният грип намаля с 99,9% в Нова Зеландия заради локдауните за COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 18 февруари 2021 в 00:07 4795 0

Кредит: Public domain

Заедно с впечатляващия си успех в ограничаването на случаите на COVID-19, Нова Зеландия получи и още един успех като страничен ефект - почти няма докладвани случаи на грип през периода 2020. Вероятно пряк резултат от социалното дистанциране, локдауните и носенето на маски, превантивните мерки са довели до 99,9% намаляване на случаите на грип и могат да доведат до намаляване на разпространението на инфекциозни заболявания в бъдеще.

Изследването, проведено от Института по екологични науки и изследвания в Уелингтън, е публикувано в Nature Communications.

„Използвайки множество системи за наблюдение, наблюдавахме паралелно и безпрецедентно намаляване на грипа и други респираторни вирусни инфекции през 2020 г.“, посочват авторите.

„Тази констатация подкрепя използването на тези NPI [нефармацевтични интервенции - nonpharmaceutical interventions] за контрол на пандемични грипове и други тежки респираторни вирусни заплахи“.

През последните месеци Нова Зеландия и нейното правителство получават много похвали за справянето си с пандемията на COVID-19, която позволи на повечето жители да се наслаждават на групови дейности, докато останалите държави остават в строго блокиране. Въпреки че там се появи първият случай на COVID-19 през февруари 2020 г., строгият граничен контрол и регионалните локдауни предотвратяват излизането на броя на случаите извън контрол.

Сега в изчерпателен преглед на респираторните вирусни инфекции в Нова Зеландия бе установено, че страната се забелязва огромен спад на други заболявания, особено грип. Нова Зеландия има редовно сезонно увеличение на случаите на грип, достигайки пика си през зимните месеци. Но през 2020 г. се наблюдава драстично намаление от 67,7% по време и 99,9% след локдауна. При други респираторни вируси също се наблюдава рязък спад, включително респираторен синцитиален вирус (98%), човешки метапневмовирус (92,2%) и риновирус (74,6%).

Авторите предполагат, че докато локдауна води до спад в случаите, човешкото поведение също вероятно се променя в резултат на пандемията и това може да предпази хората от инфекциозни заболявания. Хората по-често си мият ръцете, спазват социална дистанция, дори когато не са карантинирани, и остават изолирани, когато имат симптоми, отколкото преди COVID-19.

Това може да наложи промяна в насоките на СЗО във връзка със защитните мерки срещу грипа - които понастоящем не препоръчват NPI - тъй като се смята, че са непрактични. Резултатите от Нова Зеландия предполагат, че те не само са ефективни, но също така имат значително приложение и при редица други подобни заболявания.

Справка: Huang, Q.S., Wood, T., Jelley, L. et al. Impact of the COVID-19 nonpharmaceutical interventions on influenza and other respiratory viral infections in New Zealand. Nat Commun 12, 1001 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-21157-9

Източник: Winter Influenza Cases Down 99.9 Percent In New Zealand Due To COVID-19 Lockdowns, IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !