За първи път спелеолози се спуснаха на дъното на „Кладенеца на ада“ в Йемен (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 24 септември 2021 в 00:01 77139 0

Бархут в ислямската есхатология означава кладенец, свързан с подземния свят и е обитаван от прокълнати души.

Екип от омански пещерняци е извършил първото спускане до дъното на обгърнатия от мистерии и приказки за демони кладенец Бархут, известен като "Кладенецът на ада", който и досега местните жители избягват.

Това природно чудо с кръгъл отвор с около 30 метра диаметър в пустинята на източната провинция на Йемен Ал-Махра, недалеч от границата с Оман, се спуска на около 112 метра под повърхността. Според местните жители и според ислямската есхатология, този „Адски кладенец“ е свързван с подземния свят и джиновете и представлява затвор за прокълнати души. Странните миризми, идващи от дълбините на дупката, подсилва мрачните легенди.

"Много е дълбоко - никога не сме достигали дъното на този кладенец, тъй като има малко кислород и няма вентилация", разказва Салах Бабхаир (Salah Babhair), генерален директор на службата за геоложки проучвания и минерални ресурси.

Кредит: Navbharat Times

Вътре екипът за проучване на пещерите в Оман (OCET - Oman Cave Exploration Team) е открил змии, мъртви животни и пещерни перли - но без нищо свръхестествено.

"Имаше змии, но няма да ви притесняват, освен ако вие не ги притеснявате", обяснява Мохамед ал-Кинди (Mohammed al-Kindi), професор по геология в Германския технологичен университет в Оман, за AFP.

Кинди е сред осемте опитни спелеолози, които се спускат миналата седмица, докато двама от техните колеги остават на повърхността.

Кредит: Navbharat Times

Кадри, предоставени на AFP, показват пещерни образувания и сиви и светлозелени пещерни перли, образувани от капещата вода.

„Страстта ни накара да направим това и ние чувствахме, че това е нещо, което ще разкрие ново чудо и част от историята на Йемен“, обяснява Кинди. 

„Събрахме проби от вода, скали, почва и някои мъртви животни, но тепърва ще ги анализираме“, разказва ученият и добавя, че докладът скоро ще бъде публикуван.

Кредит: Navbharat Times

Според учените дупката в пустинята Ал Махра е образувана от ерозия на варовика.

Много от местните жители избягват да минават близо до огромната дупка и дори да говорят за нея от страх, че нещо лошо може да им се случи заради тази пропаст, която според легендата заплашва живота на самата Земя.

Йеменците са имали достатъчно лош късмет.

Страната е в гражданска война от 2014 г. между правителството и бунтовниците хути.

Според Организацията на обединените нации Йемен страда от най-тежката хуманитарна криза в света, с десетки хиляди убити, милиони изселени и две трети от 30-милионното си население зависи от някаква форма на помощ.

Източник: Cavers find snakes but no genies in Yemen's 'Well of Hell'
Dana Moukhallati, phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !