"Долу ръцете от гей-овцете" - между науката и жълтата преса

Ваня Милева Последна промяна на 01 февруари 2015 в 15:01 10049 0

Кредит Lynn Ketchum/Oregon State University

Изследователи от Университета на Орегон (Oregon State University) и Министерството на земеделието на САЩ изследвали хомосексуалното поведение при овцете.

Проучването започна през 1995 г, след като овцевъди поискали от правителството да определи защо някои от овните, закупени като животни за разплод нямат интерес при женските. Изследователите са получили безвъзмездна помощ от Националния институт по здравеопазване в размер на $ 2,8 милиона, за да се разработи тест, който определя вероятността един овен да не се интересува от женски.

Изследването продължило пет години в търсене на физиологичните фактори, които биха могли да обяснят защо около 8 процента от овните нямат никакъв интерес към женските. Освен това, те са и моногамни.

Целта, казва Чарлз Росели (Charles Roselli), професор по физиология и ръководител на проучването, е да се разберат основните механизми на сексуалната ориентация на овцете.

Резултатът от проучването показал, че при овцете с хомосексуално поведение, има редица различия в структурата на мозъка. Разликите са фиксирани в структурата на хипоталамуса. Оказало се, че някои части от хипоталамуса (преоптичното ядро) на овните с хомосексуално поведение са два пъти по-малки от тези на обикновените.

Според д-р Росели, това говори в полза на хипотезата, че хомосексуалността има биологична основа и формирането на нетипични сексуални модели на поведение би могло да зависи от хормонални ефекти върху плода в майчиния организъм.

Резултатите на д-р Росели са посрещнати сдържано от научната общност, но колегите му не бързат да ги отхвърлят. Истинска медийна буря обаче се изсипва върху главата на професора, достигнала зенита в края на 2006-та, когато Лондонският The Sunday Times публикува статия под заглавие "Науката каза: Долу ръцете от гей-овцете" (Science Told: Hands Off Gay Sheep). В нея се твърди, че д-р Ролели е успял да "излекува" хомосексуалните овни с хормонално лечение и се добавя, че "критиците се опасяват, че "изследването "може да проправи пътя за селекция на хомосексуалността при хората". Все неща, които няма в изследването на Росели.

Историята на гей-овните се превърна в показателен пример за изкривяване и омаскаряване, когато науката се обяснява от жълтата преса.

Тенис звездата Мартина Навратилова, която е едновременно открит гей и PETA активист, пише в отворено писмо, че се надява, че изследването "е само опит да се разработи пренатално (преди раждането) лечение" за сексуалните влечения.

Атаките срещу д-р Росели и университета на Орегон, който също участва в изследването се развихрят.

Организацията "Хора за етично отношение към животните "(PETA) започва имейл кампания, довела до 20 000 протестни писма, някои от които доста аргесивни като "вие сте безполезен убиец на животни и трябва да бъдете застрелян", "Надявам се да горите в ада" и "Моля се да умрете".

Представителят на организацията Шалин Гала (Shalin Gala) заявява, че Росели харчи милиони долари на данъкоплатците за да "убива хомосексуалните овни". Запитан дали PETA се загрижена за тези животни, г-н Гала казва: "Разбира се, че сме. Съчувстваме на тези 8%. Тези овни може да са твърде глупави, за да проумеят, че бъдещите поколения овни, няма да могат да бъдат като тях, но ние ще се погрижим за това от тяхно име. Да бъдеш гей не е някаква аномалия, която трябва да бъде излекувана. Това е нормално. Тази селекция е отвратителна!".

Гей активистите обвиниха учените в хомофобия, твърдейки, че експериментът е бил "ехо на нацистките изследвания от 40-те години на миналия век".

Илюстрация на Time за скандала около гей-овцете на д-р Росели

Д-р Росели, чиито изследвания се поддържат от Националния институт по здравеопазване и са публикувани във водещи научни списания, настоява, че е също толкова отвратен, както и критиците му от мисълта за сексуална евгеника при хората. Той каза, че човешката сексуалност е сложно явление, което не бива да бъде манипулирано с въздействия върху структурата на мозъка или с хормони.

По повод атаките, изследователите отбелязват, че много от обвиненията, като твърдението на The Sunday Times, че учените са имплантирали устройства в мозъците на овните, са просто неверни.

Изследователите признават, че овцете са убити в хода на изследването, за да може да се анализира мозъчната им структура, но твърдят, че са следвали указанията за хуманно отношение към животните.

В скандала се намесва Пол Рут Волпе (Paul Root Wolpe), професор по психиатрия в Университета на Пенсилвания и старши научен сътрудник в университета Център за биоетика.

Според него, д-р Росели е трябвало по малко по-внимателен начин да "отвори вратата" за реакцията от обсъждането на човешките последици от изследването си. Дори д-р Волпе заяви, че "той [Росели] трябва да поеме отговорност за обществената реакция."

"Ако може да бъдат открити и манипулирани механизмите на сексуалната ориентация", продължава д-р Волпе, "тогава аргументът, че сексуалната ориентация е база биологията и е неизменна, ще се "изпари".

Перспективата за родителите "в крайна сметка да могат да изберат да нямат деца, които ще се превърнат в гейове, е истинска загриженост за бъдещето," коментира д-р Волпе. И добавя: "Тази загриженост ще постигне най-добри резултати като се опита да промени обществените нагласи спрямо хомосексуалността, а не да спира фундаменталната наука за сексуалността."

Източници:

Homosexual behavior in animals

What Are Some Examples of Same-Sex Behavior in Animals?

Of Gay Sheep, Modern Science and Bad Publicity

Dr. Charles Roselli

Yep, They're Gay

PETA and Gays Outraged 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !