Хомосексуалността е успешна стратегия за привличане на жени

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 юли 2015 в 13:33 7380 2

Хомосексуалността очевидно няма нищо общо с възпроизводството на човешкия род, но запазването му в популацията се дължи на механизма, че липсата на интерес към тях, привлича женските, според биолог отв Държавния университет на Новосибирск и математик от INRIA (Лил, Франция), съобщава lenta.ru

Този механизъм е изразен от Александър Пушкин в "Евгений Онегин": "Колкото по-малко обичаш жена, толкова по-лесно тя ни обича ..."  

Жана Резникова и Даниил Рябко се позовават на самоиндуциращия се еволюционен механизъм "Fisherian runaway". 

Случайни мутации като например, опашката на пауна по някаква причина са привлекателни за женските. Да си носител на тази черта става изгодно, защото всички ги харесват. Избирайки такъв мъжки, женската иска и нейният син да бъде предпочитан за сексуален партньор както е неговия баща. В резултат на това, всяко следващо поколение ще има все по-украсена и пищна опашка и все повече ще се предпочитат такива самци от женските.

Снимка: wikimedia

Този механизъм, приложен към хомосексуалността, също започва с някаква случайна мутация - "липса на интерес" - в популация, в която мъжките и женските се избират помежду си като сексуални партньори. По време на ухажването, липсата на интерес към противоположния пол е сигнал, че индивидът е търсен, популярен и има репродуктивен успех. Женската, виждайки липсата на интерес от страна на потенциалния партньор може да заключи, че той е пренаситен от женско внимание, че има възможността да изберете друга, която е "по-добра" от нея. Тогава за нея става важно да привлече вниманието му, за да могат и общите им синове също да избират "по-добри" партньорки.

Необичайните сексуални предпочитания никога не не могат да обхванат цялата популация: колкото повече са техните привърженици, толкова повече спада сумарният интерес към тях. Всяка самка може да избира от голям брой "необичайни" кандидати и така те престават да бъдат интересни.

Сега учените планират да проведат експериментална проверка на хипотезата се сред животни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.07 2015 в 17:58

Добре, че не сме рибки, а цивилизовани хора. Поне някои от нас.

10.07 2015 в 15:33

Знаете ли за ефекта на златната рибка? В един аквариум с женски златни рибки пускат 2 мъжки златни рибки. Тези 2 мъжки са иднакви. Интересното, което се наблюдава в този експиримент е, че тази от мъжките, която първа осъществи полов контакт е много по-желана от другата, която не е осъществила, макар и да не е по-добра или по-лоша в нищо. Цялата работа се крие в главата на женската златна рибка. Тя смята, че щом друга женска е избрала точно този мъжкар, значи е намерила нещо в него, което превъзхожда другата златна рибка и женската отива при него и така нещата се повтарят с всяка следваща рибка. Ако мъжките се преместят в друг аквариум с други женски рибки и контакт първи осъществи отблъснатия мъжкар нещата се повтарят, но вече желан е този, който е отблъснат в предишния аквариум. ТАКА РАЗСЪЖДАВА МОЗЪКЪТ НА ЖЕНСКИТЕ!!!