Фалшивите новини поразяват и света на науката

Антония Петрова Последна промяна на 12 март 2017 в 12:00 8456 0

Политическата сцена не е единственото място, където фалшивите новини се разпространяват с бясна скорост. Науката също страда от "алтернативните факти", които се разпростират из социалните медии и уронват престижа на легитимните проучвания, съобщава изданието Healthline

И в науката винаги е имало фалшиви материали, от лансирани от търговци-печалбари до спонсорирани от някой сектор статии в таблоиди. Експертите обаче отбелязват, че с идването на интернет и популярността на социалните медии разпространението на измамническа информация става все по-лесно и бързо.

Темата е толкова обезпокоителна, че Американската асоциация за напредък на науката (American Association for the Advancement of Science - AAAS) я направи част от своята програма по време на годишната си среща в Бостън. "Новата медийна среда позволява на този тип информация да се разпространява", коментира Доминик Бросард (Dominique Brossard), PhD от Университета в Уисконсин-Мадисън (University of Wisconsin-Madison) пред Healthline.

Има няколко вида фалшива информация. Някои открито пишат лъжи, разгласявани от хора със скрит план. Други са част от проучвания, спонсорирани от дадена компания за изопачаване на резултати и нагласи. Има и сегмент с недоказани съмнителни изследвания, които получават голяма популярност. Често има комбинация от всички видове. 

Един от най-ярките примери е тютюневата индустрия, която от десетилетия финансира изследвания, които пораждат съмнения дали тютюнопушенето и пасивното пушене са вредни за здравето. Захарната индустрия също е обвинявана в лансиране на изследвания, които омаловажават опасностите от консумирането на подсладени храни и напитки. 

"Всичко, което една индустрия трябва да направи, е да създаде малко несигурност", коментира Кевин Елиът (Kevin Elliott), PhD от Мичиганския университет (Michigan State University), пред Healthline.

Много често корумпираното проучване не е лесно да бъде забелязано като такова. В началото на месеца беше лансирано проучване, което твърди, че възпалението на белия дроб е много по-малко сериозно при пушачите на електронни цигари отколкото при стандартните пушачи. Проучването е финансирано от British American Tobacco. Защо такава компания иска да лансира проучване с негативни резултати за стандартните пушачи? Оказва се, че световната тютюнева индустрия се прехвърля на пазара на електронни цигари. 

Фалшивите проучвания също получават ширещо се внимание. През 1998 г. британски доктор на име Андрю Уейкфийлд (Andrew Wakefield) публикува проучване в Lancet, което свързва аутизма с ваксините срещу морбили, рубеола и заушки. В проучването обаче са участвали едва 12 души, а заключенията след това бяха определени като спекулативни. Въпреки това публикацията получава широка популярност, а нивата на ваксиниране срещу тези болести рязко отбелязват спад, защото пациентите се опасяват от риск от аутизъм след васиниране. През 2010 г. изданието сваля проучването, но то все още се цитира от редица организации, пропагандиращи срещу ваксинирането. 

През 2012 г. излиза друго проучване, което е широко разпространено по медиите, което свързва генетично модифицираната царевица и хербицида Раундъп с появата на тумори. Проучването е свалено през 2013 г., но отново се появява в друго издание през 2014 г. Според Бросард, този вид проучвания водят до създаване на специален блог, наречен Retraction Watch. Неговите доклади за фалшиви изследвания водят до сваляне от разпространение до 500-600 на година.

Проблемът не се състои просто в съмнителни проучвания. Той е в това колко бързо и широко се разпространява информацията. Елиът и Бросард отбелязват, че всеки може да отвори уебсайт в днешния свят и дори бившата плеймейтка Джени Маккарти (Jenny McCarthy) може да стане експерт по ваксините и аутизма. В такива сайтове хората публикуват и споделят всякакви видове материали, които им изглеждат интересни. 

Освен това проблемът се задълбочава от социалните мрежи като Facebook. Тези социални медии проследяват какъв е интереса на даден човек и го "захранват" с подобна информация. Така че някой, който е на мнение, че минната индустрия не замърсява въздуха, ще бъде "обстрелян" с материали, подкрепящи това твърдение. 

Лора Боксли (Laura Boxley), учен от Медицинския център "Уекснър" към Държавния университет на Охайо, САЩ (Ohio State University Wexner Medical Center), смята, че този вид информация е по-примамлива за четящия я от истинската информация. "Истинската наука не е секси и модерна. Тя е бавна и закостеняла", отбелязва тя пред Healthline.

"Има големи опасности от това да се приема мнението само на един учен", добавя Елиът, тъй като може не просто да доведе до формиране на едностранно погрешно мнение, но и да засегне цели правителствени политики. Един от ярките примери е промяната на климата с твърдението на новия американски президент, че научно доказания феномен е просто "измислица". 

"Последиците са изключително важни", отбелязва Бросард. "Алтернативните факти в науката водят до алтернативни факти в политиката", допълва Елиът. Затова експертите призовават към няколко курса на действие за спиране или поне забавяне разпространението на фалшива научна информация. 

Първо - учените трябва да вършат по-добре работата си по оповестяване на своите проучвания. Освен това обществото трябва да започне да обучава младежите в средните училища и гимназиите по какъв начин действа истинската наука. По този начин, когато пораснат, те ще могат да забелязват лъжливите изследвания. Експертите призовават и държавите да подобрят финансирането и да се отнасят по-добре към местата, където се извършва реална научна дейност.

Търсачки като Google трябва да елиминират изследвания, които са разобличени от научната общност. Като пример се посочва, че проучването на Уейкфийлд все още може да бъде открито в мрежата. Институциите трябва да упражняват мониторинг на интернет и да изпълняват "контрол на щетите", ако забележат некоректна информация. И накрая учените се обръщат и към самите хора да избягват изкушенията от разпространение на съмнителна информация в социалните медии. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !