25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Хокинг: Суперумният изкуствен интелект ще гледа на хората като на мравки

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 октомври 2015 в 18:02 123287
Снимка: Justin Tallis

Известният британски космолог Стивън Хокинг обясни защо отхвърля изкуствения интелект. По негово мнение, суперинтелигентните машини ще гледат на хората като заменими обекти или мравки, които възпрепятстват решаването на задачите им.

Разговаряйки с потребителите на портала Reddit, Хокинг подчертава, че той не смята, че подобни машини са "зли" същества, които искат да унищожат човечеството, заради интелектуалното си превъзходство над нас. По-скоро, те просто няма да забелязват човечеството.

"Медиите непрекъснато изкривяват думите ми. Основният риск от развитието на изкуствения интелект не е техният гняв и компетентност. Свръхумният изкуствен интелект ще се справя много по-добре с проблемите, но ако нашите цели не са едни и същи, ще имаме огромни проблеми, "- обяснява ученият.

Като пример Хокинг дава хипотетична ситуация, в която мощен изкуствен интелект контролира работата или изграждането на нов язовир. За такава машина ще бъде важно колко енергия ще произвежда поверената й система, а съдбата на хората нямат да има никакво значение.

"Сред нас има малко хора, които тъпчат мравуняци и мравки от злоба, но да си представим ситуация - вие можете да контролирате водноелектрическа централа, генерираща електричество. Ако имате нужда да се повиши нивото на водата и в резултат, на това един мравуняк ще бъде наводнен, проблемите на давещите се насекомите едва ли ще ви обезпокоят. Нека не поставяме хората на мястото на мравките" - продължава космологът.

Друг потенциален проблем на по-нататъшното развитие на системите за изкуствен интелект и роботиката може да стане това, което Хокинг нарича "тирания на собствениците на машини" - бързото нарастване на разликата в доходите между богатите хора, монополизирали производство на интелигентни машини и другите слоеве от населението на Земята.

Хокинг предлага да се разреши тази ситуация по два начина - чрез забавяне на развитието на изкуствения интелект и да не се включва в плановете създаването на "универсален, а тясноспециализиран изкуствен интелект, способен да решава много ограничен кръг от задачи."


+ 1
- 0
Амин
+ 1
- 0
Стойте далече от Нечестивия
+ 1
- 0
И се молете хора
+ 1
- 0
Хора не бадете мрафки
+ 1
- 0
И в библията го пише:

СЛЕЗЕ АВРААМ И ВИДЯ В ПРОЦЕСОРА ОТРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ НО НЕ КАТО НЕ ПОТКАРА MASS EFFECT ВЗЕ ТОЯГАТА СИ АВРААМ И ПРЕЧУПИ НА ДВЕ ТУЙ НЕЧЕСТИВО ТВОРЕНИЕ
+ 1
- 0
Та нима има по лошо от това сами да си правим идоли от метал и електичество
+ 1
- 0
Затова трябва да онищожим всяка технология около себе си. Хора чупете компютри и телевизори. Покажете че не сме мрафки
 
Още от : Скептик
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.