Паника: Как Facebook ще открадне всичките ви снимки!

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 януари 2017 в 13:32 32243 0

Тези дни отново набра скорост във Facebook едно съобщение "че е строго забранено да разкрива, копира, разпространява или да предприема всякакво друго действие срещу мен, въз основа на този профил и/или съдържанието му". 

Според съобщението, "Канал 13" (кои са тези?) докладват за промяна на правилата за поверителност на Facebook, която ще влезе в сила от "утре" (това съобщение се разпространява от 2012 и все "от утре"). 

Постът ви призовава да заявите, че забранявате на Facebook да ползва профила ви и ако Facebook го игнорира, това ще бъде нарушаване на законите, включително "UCC 1-308-1 1 308-103 и Римския статут".

Ето пълния текст: 

"Краен срок утре!!!
Всичко, което сте публикували, ще стане публично от утре. Дори съобщенията, които са били изтрити или непозволените снимки. Нищо не струва да се направи просто копие и да се постави, тъй като превенцията е винаги за предпочитане. От канал 13 са говорили за промяната в политиката за поверителност на facebook.
Аз НЕ ДАВАМ на facebook или всякакви образувания, свързани с facebook, разрешение за използване на моите снимки, информация, съобщения или публикации, както минали, така и бъдещи. С това изявление давам известие на facebook, че е строго забранено да разкрива, копира, разпространява или да предприема всякакво друго действие срещу мен, въз основа на този профил и/или съдържанието му. Съдържанието на този профил е лично и информацията е поверителна. Нарушаването на неприкосновеността на личното пространство може да бъде наказано от закона (UCC 1-308-1 1 308-103 и Римския статут). Бележка: "Фейсбук" сега е публичен субект. Всички членове трябва да публикуват една бележка като тази. Ако предпочиташ, можеш да копираш и поставиш тази версия. Ако не публикуваш подобно изявление поне веднъж, ще бъде технически позволено използването на твоите снимки, както и съдържащите се информации в аргументите на състоянието на профила. Не споделяй, а копирай и постави, за да си в безопасност."

Вие сами управлявате поверителността на данните си

Първо, за всеки, който се е загрижил за поверителността на информацията си, препоръчваме да прочете правилата на Facebook, с които се е съгласил, създавайки акаунта си. Ето тук може да се запознае с политиката за събиране на данни на социалната мрежа. И ако не му харесва - начинът е да изтрие профила си - защото смисълът на социалните мрежи е именно споделянето, откритостта.

Още при предишни избухвания на този спам Facebook заяви "слух е, че Facebook ще направи промяна, свързана със собствеността на информация на потребителите или съдържанието, което публикувате в сайта. Това е измама. Всеки, който използва Facebook, притежава и контролира съдържанието и информацията, която публикува, както е посочено в нашите условия...Това е нашата политика и тя винаги е била такава."

Как да управлявате кои ваши данни, постове и снимки да са публични - може да научите тук като настроите акаунта си.

Бесмислици и въпроси

Но защо толкова много хора прекопираха този противоречив и истеричен пост? "UCC 1-308-11 308-103 / Римския статут" е някаква безсмислица, съставена само да звучи авторитетно, която никой не си е направил труда да разбере какво е това и как защитава правата му. Интересно бе и да се помисли как съобщение на стената ще защити вашата информация?

Всъщност едва ли някой, от разпространителите на този спам, си е задавал въпроси или се е замислял. Така правят другите, така прави и той.

Стадното чувство

У хората често се борят два противоположни инстинкта - да се присъединиш към мнозинството (т.нар. стаден инстинкт) или да се откроиш от "стадото". В случая надделя първият.

"Стадното чувство" не е научен термин, а образен израз, в който има и оценъчен смисъл - сякаш искаме да кажем, че хората се държат като животни в стадо.

Животните наистина проявяват невероятна синхронизация в груповото си поведение и то им помага да оцелеят.

И ние, обикновените хора, действаме понякога, ръководейки се от стадния инстинкт - например винаги се тълпим около изхода на самолета, без да слушаме на призивите на персонала. 

Случаят с това спам-съобщение е вид интелектуален стаден инстинкт. Но все пак, щом в хода на еволюцията се е запазил, вероятно има смисъл.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !