Проблемът "разпад на вниманието"

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 март 2015 в 11:21 3614 0

Кредит sciencemag.org

Наскоро в ArXiv излезе публикация под заглавие: Attention decay in science, в която специалисти от Финландия и Калифорния твърдят, че количеството на публикуваните изследвания се разраства толкова бързо, че учените, изглежда, не са в състояние да следят всички трудове, които са издадени.

"В днешно време", заключават авторите, "публикациите се забравят по-бързо" - с годините учените се затрупват и изглежда забравят за старите трудове и ги цитират все по-малко. Те наричат ​​това явление "разпад на вниманието в науката".

Думата "decay" се използва и като научен термин за разпад на радиоактивните елементи, също и като "гниене", "разлагане" и въобще "упадък". Според авторите, начело с Пиетро Пароло (Pietro Della Briotta Parolo), съществуват тревожни тенденции, при които един научен труд остава все по-малко време в обсега на внимание на учените.

Темата бе подета от много издания и засяга наистина сериозен проблем: важни научни статии обикновено биват цитирани от други изследователи малко след публикуването, но след това се цитират по-рядко с течение на времето. И това се случва, не защото по-новите изследвания са по-добри от старите, а просто защото учените са забравили по-старите публикации.

В този нов труд на ArXiv, авторите изследват дали проблемът на разпада се задълбочава с течение на времето. Те отбелязват, че количеството на публикуваните изследвания в областта на медицината, биологията, химията, физиката и продължава да расте като е отделен въпросът дали са качествени и необходими.

(Parolo et al. 2015)


Авторите виждат пряка корелация между ускоряването на броя на статиите със скоростта на разпад на цитатирането:


(Parolo et al. 2015)

Учените трудно могат да бъдат в крак в лавината от изследванията и периодът на актуалност на научните трудове е намалял от 1960 - статиите се забравят все по-бързо.

"През последните години, благодарение на Интернет, огромното количество данни позволява подробно изследване на динамиката на колективното внимание към онлайн контента, вариращ от новини до видеоклипове и меми," пишат авторите. "Тук вниманието се измерва с брой на потребители, постове, посещения, даунлоади, туитове. Трябва да се отбележи също, че разпадът на вниманието с течение на времето не е само защото новините избледняват, но и защото човешкият потенциал да обръща внимание на нов контент е ограничен".

Източници:

Attention decay in science

A new study finds there are too many scientific studies

Science is 'in decay' because there are too many studies, finds, er, new study

‘Obsolescence of knowledge’: Study reveals there are too many studies

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !