Безопасност на коботите - митове и реалност

Universal Robots Последна промяна на 14 май 2020 в 13:06 2625 0

Освен иновация и ефективност, която води със себе си печалба, безопасността на служителите представлява и друга необходима презумпция за успешни операции в производствения сегмент. Всяко индустриално нараняване или заболяване се оценява в съответствие със строги стандарти за безопасност и натоварва компаниите с високи допълнителни разходи. За да се избегнат рискови ситуации, индустриалните роботи са държани настрана от работници с редица способи от самото начало на историята на автоматизацията. Колаборативните роботи напълно промениха правилата на играта и дадоха възможност за внедряване на роботите в сегмента на малките и средните бизнеси, без инфраструктура за безопасност, изискваща високи разходи и ценно пространство.

Основните конкурентни предимства на коботите на Universal Robots включват лекота на опериране, бързо внедряване и потребителски интерфейс, позволяващ интуитивно програмиране, което може да бъде изпълнено и чрез директен физически контакт с робота. Коботите са в състояние да работят на близко разстояние от хората без необходимост от прегради, но това изисква те да имат пълен контрол върху скоростта, силата, и инерцията по време на дейността си. Въпреки че коботите на UR поддържат най-високите стандарти за безопасност, съществуват редица митове, свързани с тяхното функциониране.

Роботите не са безопасни, ако няма прегради

Най-разпространеният мит, който бива разбит, благодарение на многото успешни внедрявания на коботи в практиката. Коботите на Universal Robots имат 17 функции за безопасност, както вградени, така и приспособими. Аварийното и предпазното изключване са част от вградените фиксирани функции, докато потребителят може да персонализира скоростта на робота, въртенето на частите му, силата, инерцията, времето и разстоянието на изключване и други параметри.

Колаборативните роботи винаги са безопасни

Друго крайно мнение, което не отговаря на реалността. Комплексната безопасност зависи не само от рамото на робота, но и от накрайника. Ако рамото завършва с режещ или заваръчен инструмент, или подобен, потенциално опасен предмет, няма как да бъде безопасно без определена външна защита. На пазара се разширява портфолиото от накрайници на различни доставчици, които носят отговорност за безопасността на операциите. В бъдеще, именно накрайниците ще бъдат определящи в поставянето на нови стандарти за безопасност на колаборативните приложения.

Например, съвременните захватки са предназначени да манипулират обекти с достатъчно точна сила, за да ги захванат, но не повече от необходимото. Това е начин да се сведе до минимум рискът от нараняване при случайно взаимодействие с човешка ръка. Нещо повече, клиентите на Universal Robots, използващи програмата UR +, могат да бъдат сигурни, че техните UR + накрайници са сертифицирани за безопасна употреба с рамената на робота им.

Колкото по-голям е роботът, толкова по-неколаборативен е

След миналогодишното представяне на коботи с по-голям полезен товар, напр. UR16e с 16 кг полезен товар, безопасното сътрудничество се превърна в по-дискутирана тема. Колкото по-голям е роботът, толкова по-голям е полезният товар, съответно, толкова повече мощност е необходима за манипулирането му, което представлява по-голям риск за операторите. Всъщност, основният проблем не е размерът на робота, а конкретното приложение и адекватното персонализиране на параметрите за безопасност.

Има приложения за по-малки роботи, които са по-рискови от тези за по-голям робот. Например, лабораторно приложение, основано на работа с опасен материал, използващо най-малкия модел UR3, може да бъде по-малко колаборативно, отколкото друго приложение за по-голям модел. Приложенията pick&place или packaging & palletizing за тежки части в комбинация с адекватно пригоден скенер за безопасност могат да се счита за по-колаборативно. По време на близост до оператор, скенерът за безопасност позволява да се забави движението до ниво на безопасно сътрудничество с хората. Персонализираните параметри, позволяващи по-лесно интегриране на скенери за безопасност, са неразделна част от всички e-Series коботи, включително и най-новия модел UR16e.

Персонализирането на параметрите за безопасност е твърде сложно

Като цяло UR системите са сертифицирани по ISO 13849 стандарти до ниво D, като по този начин са „изключително реализируема система“ и съгласно ISO / TS 15066, позволяват оценяване на рисковете и изискванията по време на инсталациите. Въпреки че 80% от световно инсталираните 42 000 UR коботи работят без външна защита, Universal Robots винаги препоръчва да се направи оценка на риска за даденото приложение. Персонализираните параметри могат лесно и интуитивно да се настройват чрез използване на предварително зададени режими на безопасност. В някои случаи интерфейсът на робота позволява да се персонализират и параметрите на интегрираните накрайници.

Коботите могат да се превърнат в опасност при хакерска атака

Този мит е по-скоро създаден да предизвика сензация, отколкото да показва реални житейски ситуации. Всъщност UR коботите не могат да бъдат атакувани по начин, позволяващ да се променят или изключат вградените функции за безопасност, които ВИНАГИ остават активни. В случай на неоторизиран достъп, който се опитва да промени защитните характеристики по време на работа, коботът автоматично спира. За да го рестартирате отново е необходимо да нулирате системата от човек на място, който може да открие всяка възможна атака.

Разбира се, коботите трябва да поддържат определена достъпност, така че клиентите да могат да актуализират системата, да персонализират параметрите за конкретно приложение или да се свържат с друго устройство, за да координират процеса на автоматизацията. Въпреки това, коботите обикновено не са проектирани за свързване през интернет. Ако клиентите настояват да са свързани онлайн, то отговорността се поема от техните IT отдели. Това не е само проблем на роботизираната инфраструктура, но и на цялостната клиентска среда, която трябва да бъде обезпечена, включително IT и производствените системи, по отношение на стратегиите за сигурност и защитата срещу външни и вътрешни инциденти.

За Universal Robots:

Universal Robots е основана през 2005 г., за да направи технологията на робота достъпна за всички, чрез разработване на малки, лесни за употреба и на разумни цени, гъвкави индустриални роботи, които са безопасни за работа. От първия колаборативен робот (кобот), създаден през 2008 г., компанията е претърпяла значителен растеж благодарение на лесния за употреба кобот, който днес се продава в цял свят. Компанията, която е част от Teradyne Inc., е със седалище в Оденсе, Дания, и има дъщерни дружества и регионални офиси в САЩ, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Турция, Китай, Индия, Сингапур, Япония, Южна Корея, Тайван и Мексико. През 2019 г. Universal Robots генерира приходи от 248 милиона щатски долара. За повече информация, моля посетете www.universal-robots.com.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !