Британски автобус на кравешка тор счупи рекорд за скорост (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 май 2015 в 00:25 4293 0

Кредит Reading Buses

Британски автобус, задвижван с енергия от преработката на кравешка тор, счупи рекорда за скорост за пътнически автобуси. На полигон в графство Бедфордшир автобусът е достигнал 123,5 километра в час.

Името на автобуса - Bus Hound - е иронична препратка към супербързия автомобил Bloodhound SSC. Той работи на биометан - газ, произведен от анаеробна (без достъп на въздух) ферментация на оборски тор с помощта на бактерии в биореактор, съобщава сайтът Gizmodo.

Новата технология е "зелена" не само защото не използва бензин, а и защото изгаря метан, които иначе би отишъл в атмосферата като парников газ.

За да преодолее фабричното ограничение на скоростта от 90 километра в час, Reading Buses (компанията доставчик) е махнала ограничителя и въвела някои промени в окачването. " На полигона автобусът бе впечатляваща гледка. Той ревеше като бомбардировача Avro Vulcan - защото аеродинамиката му не е предназначена за скорости от 120 км/час", - разказва главният инженер на компанията Джон Бикертън (John Bickerton).

В друг британски град, Бристол, се движи автобусът PooBus, работещ на биометан, получен чрез преработка на човешки екскременти.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !