07 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Дронове на водород летят с часове

Една енергийна компания е на път да реши най-сериозния проблем пред развитието на дроните

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 17 декември 2015 в 13:34 148351
Снимка: Intelligent Energy

Дроновете вече са доказали своя потенциал в множество сфери – от заснемането на видеоклипове, до транспортирането на леки пратки. Те обаче си остават сериозно ограничени в едно отношение – продължителността на полета им с едно зареждане на батерията. Често то е 20 или 30 минути, което в много случаи е крайно недостатъчно.

Британската енергийна компания Intelligent Energy е на път да реши този проблем. Тя е създала система, работеща с водород, която може да увеличи времето за независим полет на един типичен дрон с четири перки (квадрокоптер) до няколко часа. При това устройството може да се зарежда за броени минути. За сравнение при традиционните дронове този период е един-два часа.

Според представители на фирмата, това ще позволи дроновете да бъдат използвани много по-пълноценно – например за спасителни операции, издирвания, инспекция на различни зони, картографиране и доставки на далечни разстояния.

Първият дрон, работещ с водородната технология, е създаден в партньорство с компанията Flytrex и може да носи товар с теглото на стандартен смартфон на разстояние 7 мили. Средната продължителност на полета му е 32 минути, но предстои тези показатели да се подобрят.

Припомняме, че друг екип възнамерява да подходи към проблема, използвайки слънчеви батерии и още през лятото представи своя модел AtlantikSolar, който подобри световния рекорд за продължителност на полета на автономен летящ апарат, достигайки 81 часа. Вероятно подобни дронове обаче в бъдеще ще се използват по-скоро от транспортните компании и правителствени институции, докато за водородната система на Intelligent Energy има всички шансове да се наложи при малките машини за крайни клиенти.


TT 19.12 2015 в 02:01 1
+ 0
- 0
Амиии.. ако някой си спомня NASA Helios (2003).. :)
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.