08 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Google е против прекалената регулация на автономните коли

Компанията не е доволна от първоначалния вариант на нормативния документ

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 19 декември 2015 в 11:21 18670
Снимка: Google

От Google са разкритикували първоначалния вариант на предложенията за нова регулация за използване на автономни автомобили по обществените пътища в щата Калифорния. Припомняме, че компанията е сред първите разработчици на технологии за коли без шофьор и вече тества такива возила в редица американски щати.

Към момента всеки щат взима сам решение за това, как да регулира иновативната форма на транспорт, която безспорно поставя редица предизвикателства пред законодателството. Според представители на Google обаче, новата регулация в Калифорния ще ограничи развитието на автономните коли на територията на щата.

Поводът за критиките от онлайн гиганта е пакет от нормативни документи в тази област, публикувани от Департамента по моторни превозни средства в Калифорния. Всъщност с тях щатът е на път да се окаже едно от първите места в света, където ще действа напълно завършена законодателна рамка за използването на коли без шофьори.

Проблемът обаче е в един от текстовете, предвиждащ автономните коли да се движат само при наличието на лицензиран шофьор, разполагащ със сертификат за управление на такива коли, издаден от департамента. Изискване, което може значително да ограничи бъдещата употреба на иновативните возила.

Освен това ведомството изисква и наличието на кормило и педали за газ и спирачки в колите. В настоящите тестови превозни средства на Google има такива, но компанията планира в бъдещите й модели да са налични само два бутона – за потегляне и спиране.

Някои представители на ИТ бранша вече се изказаха срещу новите изисквания, посочвайки, че те напълно противоречат на духа на навлизането на автономните автомобили. Други обаче са по-предпазливи, напомняйки че все пак в случая става въпрос за опазването на човешкия живот и здраве на пътя.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.