Японска компания произвежда хартия от камък, а не от дървета

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юли 2017 в 11:14 10114 0

Кредит Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Японската компания TBM откри завод за производство на хартия от варовик под марката Limex. Неговият основен продукт са "неунищожими" визитни картички, пише Bloomberg Technology.

Шефът на TBM Нобуюши Ямасаки напуска училище на 15-годишна възраст, работи като дърводелец, а след това създава компания за продажба на употребявани автомобили. По време на ваканция в Европа, той е поразен от старите сгради, които стоят в продължение на векове.

"Исках да завърша своята бизнес кариера, оставяйки компания, която ще продължи да съществува стотици години", - коментира Нобуюши в интервю за Bloomberg Technology. През 2008 г. той научава, че в Тайван са изобретили технология за производство на хартия от камък и решава да изгради този бизнес.

Главен продукт на TBM ще бъдат визитните картички, които са много популярни в Япония. Но няма да бъдат отпечатани върху обикновена хартия, а върху Limex, направен от варовик. Тя е с лъскава повърхност, която не попива вода, която е много трудно да се скъса или да се смачка и е възможно да се пише върху нея дори и под вода. Заводът е открит през февруари 2015 г., но първата "каменна" хария излезе миналото лято. TBM сега получи поръчка за производство на "неунищожимо" меню за верига суши ресторанти, собственост на корпорацията Sushiro Global Holdings.

Производство на хартия Limex в завода Miyagi на TBM.

Според Нобуюши Ямасаки неговият продукт ще помогне за запазването на природата. Ако за производството на обикновена хартия трябва да се отсекат 20 дървета, неговата компания ще използва по-малко от един тон варовик и 200 кг полиолефин, които имат практически неизчерпаеми източници. Също така, производството на Limex не се нуждае от вода, докато за тон обикновена хартия са нужни 100 тона вода. В същото време се очаква, че световното търсене на хартия ще се удвои до 2030 г.

Продукти, произведени от пластмаса Limex и хартия Limex. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !