Илън Мъск: "Ще имплантираме в човешки мозък невронна връзка след по-малко от година“ (видео)

"До известна степен вече сме киборги"

Ваня Милева Последна промяна на 08 май 2020 в 14:33 15039 0

Pixabay

Преди дни предприемачът и милиардер Илън Мъск изказа интересни мисли за бъдещето на AI и ролята му в симбиозата на човека и машината в подкастъра Джо Роган.

В разговора Мъск разкри, че тайната невротехнологична компания, стартъп за стимулации мозъчни връзки Neuralink, на която е съосновател, е близо до започване на тестове върху хора.

"Все още не тестваме хора, но мисля, че това положение няма да продължи твърде дълго", заяви Мъск пред Роган. "Мисля, че може да успеем да имплантираме на човек невронна връзка след по-малко от година."

Новината идва, след като през февруари Мъск съобщи, че стартъпът работи върху "страхотна" нова версия за интерфейса мозък-компютър.

Още през юли 2019 г. компанията показа плановете си да пробие дупки в черепите на хора с лазери и да вкарва в мозъка им гъвкави нишки от електроди.

В последния си разговор с Роган Мъск разкри, че имплантатът на компанията е с диаметър около един 2,5 см и трябва да се имплантира чрез премахване на малка част от черепа.

Мъск не смята, че има големи рискове, свързани с такава процедура, твърдейки, че има „много малък потенциален риск за отхвърляне [на тялото]“.

„Хората си слагат сърдечни монитори и джаджи срещу епилептични припадъци, дълбока симулация на мозъка, изкуствени стави и такива неща“, заяви Илън Мъск като отбеляза, че „добре е известно каква е причината за отхвърлянето им или не“.

Мъск оприличи работата на устройството си за неврална стимулация като "да удариш по телевизора", ако мозъкът "засече". 

Въпреки че това звучи страшно, целта е да се възстанови функционалността на мозъка. Например хората с Алцхаймер могат да възстановят спомените си.

"Това е като куп вериги и тези вериги са разрушени", обяснява Мъск.

Но технологията все още е в начален стадий.

"Има още много работа за вършене", разказва Мъск. Позовавайки се на графика си на тестване в рамките на една година, той отбеляза, че „имаме шанс да поставим връзка в някого и да го направим здрав и да възстановим някаква функционалност, която е загубена“.

В крайна сметка, докато Роган размишлява как човек ще се слее с машината в далечно бъдеще, Мъск контрира, че трябва да бъдем в крак с времето.

„Дори при най-благоприятния сценарий [за AI] ние изоставаме“, заяви Мъск. „И така, как да продължим? Ако не можем да ги победим, да се присъединим към тях. "

"До известна степен вече сме киборги", коментира Мъск пред Роган. „Ти имаш телефон, имаш лаптоп… Ако ти се отнеме телефона, усеща се като синдром на липсващ крайник.“

ИзточникElon Musk: Neuralink Will Do Human Brain Implant in “Less Than a Year”, futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !