Ивайло Бонев от „Технократи“: Възобновяемите източници на енергия са пътят към един по-добър и чист свят

НаукаOFFNews Последна промяна на 09 март 2018 в 00:00 42894 1

На 15 февруари, във Висшето училище по застраховане и финанси в гр.София, се проведе интригуващ семинар на тема „Възобновяемите източници на енергия“, воден от Ивайло Бонев – един от основателите на образователен център „Технократи“, които пък през м.март стартират и първия подобен курс за деца над 12 г. След като навлязоха в тематиката и се запознаха с успешни примери на алтернативни енергийни източници в ежедневието, присъстващите получиха възможността сами да изпробват получаването на енергия в затворена система. Сред любопитните опити бяха и такива за добиване на био гориво и превръщане на водород в енергия, задвижваща двигатели. Потърсихме Ивайло след края на събитието, за да отговори на някои от често задаваните въпроси за възобновяемите източници на енергия и да посочи своето виждане за справянето с глобални проблеми като замърсяването на въздуха, например. Ето какво ни разказа той.

Би ли ни обяснил най-кратко каква е разликата между възобновяемите и невъзобновяемите енергийни източници?

Най-просто казано, разликата е от начина, по който енергията се добива. Както и самото име издава - възобновяемите източници на енергия (ВЕИ) генерират енергия от неограничени източници като слънце, вятър, вода и растения. Невъзобновяемите са добре познатите ни полезни изкопаеми, газ, нефт и ядрена енергия. За разлика от възобновяемите, рано или късно, добивът на невъзобновяемите източници на енергия ще секне, поради изчерпването им, да не говорим за негативното влияние върху околната среда, което оказват.

Какви са предимствата на ВЕИ пред традиционно използваните горива?

Най-очевидното предимство е, че те не причиняват замърсяване на въздуха и почвите при добива на енергия. На практика, няма опасност от изчерпване. Сред другите им предимства са по-евтината поддръжка и по-малкият риск за служителите в сектора.

Любопитен факт: Ядрената енергетика все повече започва да се отстранява от глобалната икономика – например проекта Германия 2022 (http://www.dw.com/bg/2022-годината-хикс/a-15116543), следван от Белгия и Швейцария. Тези държави напълно искат да премахнат добива на енергия чрез ядрени реактори. Статистиката показва, че около 4% от енергията по света се добива именно чрез такива реактори. 24% е делът на общата енергия, добивана от природен газ, 30% - от въглища и останалата от петрол).

По време на лекцията ти изтъкна някои пречки за превръщането на ВЕИ в широкоприложим източник на енергия – например трудното им съхранение и транспортиране. Какви са прогнозите тези пречки да се преодолеят?

На този етап съхранението на добитата енергия си остава основен проблем. Работи се също така в посока на пренасяне на добитата енергия от място с прекомерно произвеждане на енергия до място с дефицит на такава. Не може да се даде точна прогноза кога точно тези два проблема ще бъдат разрешени, но имайки предвид, че вече сме в ерата на най-бързото технологично развитие, познато на човечеството, очаквам до 15-20 години този проблем да бъде разрешен!

Любопитен факт: Вече се правят опити за добиване на енергия от космоса – изстрелват се спътници, които имат монтирани соларни панели и, които генерират електричество от слънчевата енергия. Решението, което на този етап предстои да се открие, е по какъв начин тази енергия да се съхрани и транспортира до мястото, на което ще се ползва.

Как би се променила околната среда, ако човечеството мине на захранване само и единствено от ВЕИ?

Първият и най-важен ефект ще бъде значителното намаляване на отделеното количество въглероден диоксид, което автоматично ще доведе до по-чист въздух и по-чиста природа като цяло. Замърсяването на водите също е сериозен проблем, за който, вярвам, ще се намери разрешение скоро. Рано или късно източниците, които ползваме сега ще достигнат лимита си и е хубаво от рано да се помисли за алтернативи.

Любопитен факт: Понастоящем, две държави са минали на 100% потребление на енергия от възобновяеми източници – Норвегия и Исландия. В момента 60% от цялата енергия, която се добива в Кралство Дания е от възобновяеми източници. По план, до 2050 Дания на 100% ще се захранва от енергия, добита от възобновяеми енергийни източници. В България процентите са 9.

Би ли дал някои примери за интегриране на технологии с ВЕИ в ежедневието – например водородните автомобили – каква е тенденцията те напълно да заместят тези с двигателите с вътрешно горене?

Това, което наблюдаваме последните години недвусмислено показва, че фотоволтаичните системи и ветрогенераторите ще бъдат първите, които ще намерят широко приложение в бита ни. Вярвам, че скоро ще се намери решение и за заместването на двигателите с вътрешно горене, но истината е, че това може и да отнеме повече време от очакваното, поради редица фактори: изграждане на инфраструктура, заместване на около 1 млрд. автомобила с двигатели на вътрешно горене, цени за добиването на водород и тн.

Любопитен факт: В момента се работи върху т.нар. „smart cities“ проекти – енергията, добита от вятърни мелници например, или от моретата, се складира и разпределя в определени зони (градове, региони), в които има най-голяма нужда от нея, посредством устройства с изкуствен интелект. Прогнозата е подобни проекти да се развият значително в следващите 10 години.

Да се върнем на местна почва – един от най-актуалните проблеми към днешна дата в София е този с мръсния въздух, като до голяма степен виновни са невъзобновяемите енергийни източници. Какво може да направим тук и сега, за да подобрим качеството си на живот?

Проблемите със замърсения въздух не са само тук, а отдавна вече са международен проблем. В много страни като Китай и Индия, където проблемът придобива застрашителни величини, вече се взимат мерки – например изграждане на огромни фотоволтаични паркове (големи отворени площи с инсталирани соларни панели) и ограничаването на МПС-та в определени райони на градовете. Имайки предвид, че София е сравнително малка столица, на фона на огромни европейски и световни мегаполиси, правилните пътища за разрешаване на проблема са стабилен градски транспорт на биогориво, развиване на метро-мрежата и ограничаване на автомобилите в сърцето на града. Част от тези мерки Столична община така или иначе вече взима. Последните месеци виждаме и все повече от тези малки готини Spark електрически автомибили, което е много радващо.

Любопитен факт: Проблемът с мръсния въздух до голяма степен идва от използването на невъзобновяеми енергийни източници (петрол, нефт, въглища), които отделят вредни антропогенни газове. Именно тези газове предизвикват познатите неприятни явления парников ефект и глобално затопляне.

На 10 март, в сградата на MOVE.BG, „Технократи“ стартира първия курс по ВЕИ за деца (12-18 г.) в София – защо решихте да отворите точно тази тема към децата?

Курсът, който започваме има за цел да събуди интереса сред деца и младежи за един нов, възможен свят. Един свят, в който всеки от нас поема отговорност за собствените си действия и заедно поддържаме света чист и уютен. Именно за това стартираме тази инициатива, която е със силна практическа насоченост, базирана на специализиран и сертифициран хардуер за деца и младежи, прилаган в над 65 страни от цял свят. Интересното тук, е че абсолютно всяко дете в курса ще пробва само да сглоби електросистемата и да види резултата от генерираната от него енергия – ще задвижи играчка-автомобил чрез водород, отделен от вода; мини вятърна перка чрез гориво, получено от етанол и дестилирана вода; ще види ефекта от топлината върху соларните панели и тн. и тн. Важно е да се говори за екологичната ситуация в момента и как всеки от нас може да допринесе за промяната.

Курсът по възобновяеми енергийни източници стартира на 10-ти март, а повече информация за него, можете да откриете тук: https://www.facebook.com/events/1587671084650699/

За Ивайло Бонев:

Ивайло завършва бакалавърска степен журналистика в България и магистърска по международен бизнес и маркетинг в Дания, където живее и работи почти 4 години и става част от екипа на компания по роботика и иновации. От там произлиза и интереса му към роботиката в сферата на образованието, здравеопазването и новите технологии като цяло. Възобновяемата енергия е друга страст и кауза, която припознава и вярва, че това е не само правилният, но и единственият път, по който ние хората трябва да поемем, за да живеем в хармония със себе си и заобикалящата ни природа. Преди година, намира съмишленик в лицето на Михайло Николич, съосновател на Технократи и каузата за нови технологии в образованието, и се връща в България, за да инвестира в център Технократи с желанието да разгърне пред децата света на роботиката, програмирането и много други технолигии, които тепърва ще променят средата, в която живеем и учим. Вярва, че новите технологии, колкото и общо да звучи това понятие, ще открият неподозирани и интересни хоризонти на всички нас и нашите деца.

За Технократи:

Технократи използва естественото състояние на детския ум, а именно – изобретателност, любопитство и въображение и ги трансформира в реални умения. Програмите на образователния център Технократи, насочени към деца и младежи и обхващат наука, технологии и изкуства. Чрез занятията си, те се стремят да постигнат няколко основни цели: участниците се научават как да работят в екип, осъзнават по-добре своите силни страни и индивидуални възможности, възприемат новите технологии като средство, което открива нови хоризонти, вдъхновят се, забавляват се и намират нови приятели.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!