Изкуствен интелект създава видео с фалшива реалност, неразличима от истинската (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 декември 2017 в 00:00 58496 0

Оригиналната снимка (вдясно) и изображението, модифицирано с алгоритъма на Nvidia (вляво). Ming-Yu Liu/YouTube

Трима експерти от американската компания Nvidia разработиха алгоритъм, който позволява да се превърне изображение на слънчева улица в картина на дъждовен ден, снеговалеж или тъмна нощ.

Предвижда се алгоритъмът да се използва за обучение на системи за управление на безпилотни автомобили.

Разработката бе представена на конференцията Neural Information Processing Systems (NIPS), която се провежда от 4 до 9 декември в Лос Анджелис.

Алгоритъмът се основава на "генеративна конкурентна мрежа" (generative adversarial network, GAN), която представлява самообучаващ се машинен алгоритъм и се състои от две невронни мрежи. Едната мрежа, "генераторът" се опитва да произведе изкуствени резултати (като изображения), които приличат на реални примери (реални снимки), а другата, "дискриминаторът" се опитва да различи реалните от фалшивите. Те си помагат една на друга, докато се усъвършенства генераторът така, че да стане опитен фалшификатор.

В бъдеще създадени от AI сцени може да се използват за генериране на данни за обучение на самоуправляващи се коли. Вляво е истинското изображение от слънчев ден. а вдясно е фалшивото изображение, създадено с помощта на GAN

Този тип невронна мрежа се представя много добре при изпълнение на задачи за генериране на графични данни. За разлика от много други подобни приложения на GAN (например, за създаване на страховити пейзажи), сега се изисква много по-малко човешка намеса. Между другото, това отменя необходимостта от намиране на изображения, заснети от една и съща точка през деня и нощта, за да може невронната мрежа да анализира разликите.

"Има много начини да се използват [невронните мрежи]. Например в Калифорния рядко вали, но бихме искали нашите безпилотни автомобили да работят добре и в дъжда. Можем да използваме нашия метод, за да превърнем слънчева Калифорния в дъждовна и да тренираме безпилотните автомобили", обяснява един от авторите на разработката Мин-Ю Лиу (Ming-Yu Liu).

Но тази технология може също така да се използва за фабрикуване на "видео доказателства", които биха могли да бъдат използвани неправомерно.

Това може да ни отведе в един вид хиперреалност, където съзнанието вече няма да може да прави разлика между реалност и симулация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !