07 декември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Мъск се готви за война с изкуствения интелект

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 февруари 2017 в 16:12 86061

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX обсъди необходимостта от "сливане на биологичния интелект и изкуствения интелект" по време на Световната среща на правителствата (World Government Summit) в Дубай, съобщава CNBC.

Едно от основните предимства на компютрите, което имат над хората е скоростта, с която те могат да изпращат информация, заяви Мъск. Докато хората са ограничени от скоростта на писане, един компютър може да изпраща информация "един трилион бита за секунда", казва Мъск. Както изкуственият интелект (AI) става все по-усъвършенстван, хората също ще трябва да се развиват, за да не изостанат, добавя той.

"Малко по-висока пропускателна способност на мозъка ще бъде нещо, което ще ни помагне да постигнем симбиоза между човека и машинния интелект, а може би и ще реши контрола на проблема", заяви Мъск.

Мъск вече е обсъждал система, която може да свърже човешките мозъци с компютърен интерфейс. Това е така наречената концепция "невронна дантела" (neural lace), която ще добави дигитален слой интелигентност на човешкия мозък. Тя за първи път е спомената на конференцията Recode's Code Conference миналата година.

Мъск е също изрази страха си от "deep AI" или дълбоко структурирано обучение, йерархично обучение, обяснявайки, че изкуственият интелект ще бъде "по-умен от най-умният човек на земята". Въпреки че тази технология не е непосредствена заплаха, Мъск заяви, че комбинацията от човешки мозък с дигитален интелект ще се осигури възможможността човечеството да запази позициите си. 

Един от аспектите на изкуствения интелект е непосредствената заплаха е изместването на хората от работните им места, заяви Мъск. По време на разговорите на Световната среща на върха, Мъск, специално отбеляза, че с автономните автомобили, една индустрия, в която неговата компания Tesla Motors е лидер, изкуственият интелект ще измести хората от позиции като шофьори на камиони, таксиметрови шофьори и др..

"Най-близо до дългосрочно въздействие от гледна точка на технологиите са автономните автомобили", заяви Мъск на срещата на върха, според CNBC. "Но има много хора, чиито работни места са водачи на превозни средства. Всъщност, аз мисля, че може би най-разпространената професия ... е шофьор в различни форми."

Мъск е изчислил, че 12 до 15 процента от световната работна сила ще остане без работа, след като изкуственият интелект поеме задълженията им на шофьори на автономни превозни средства, съобщава CNBC.


+ 1
- 10
Ако на тоя отвратяга му спрат скритото държавно корупционно финансиране ще престане да досажда с подобни плитки "прозрения".

Междувпрочем, тази идея за сливане на човешки мозък с компютърен интерфейс е отдавна успешно реализирана в Китай и Северна Корея. Само той още не знае.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.