Най-добрите смартфони на изминалото десетилетие

Ваня Милева Последна промяна на 30 декември 2019 в 00:00 7309 1

Изданието The Next Web състави списък на смартфоните, които оказаха най-голямо влияние върху развитието на индустрията. В челната десетка са най-важните устройства през изминалото десетилетие.

Изминалото десетилетие бе на смартфоните и те не само избухваха, но и се разпространиха така, че вече са навсякъде и у всеки.

За най-обичаният, знаков смартфон за последните 10 години е обявен iPhone 4.

"IPhone 4 за първи път видях потенциала на смартфоните, както в това, което биха могли да направят, така и в това, което биха могли да ни отнемат", пише авторът. "Бях толкова влюбен в iPhone 4, че рядко го изпусках от поглед, дори в компания. Телефонът бе толкова вълшебен и добре направен, честно казано се чувствах като бъдещето. Това бе мощно, първокласно устройство, което ме караше да се чувствам като в Star Trek. Но въпреки способността си да свързва, бе и изолиращ. Бе пристрастяващо. Бе красиво. Бе гадно."

Това бе първият на пазара смартфон от метал и стъкло. Устройството излиза с предна камера, така че, според анализаторите на TNW, всъщност положи основата на културата на селфитата.

Според специалистите на изданието Samsung Galaxy Note стартира манията по устройствата с голям екран.

А Samsung Galaxy S7 е "най-красивото устройство, създавано някога и всеки, който каже друго, лошо прикрива неизменния факт, че е член на PR екипа на Apple", се шегуват от TNW.

Отбелязва се и че Moto G, който бе пуснат на пазара през 2013 г., демонстрира какво означава безпроблемна и безотказна работа.

Motorola G5е определен като "неразрушим":

"По принцип Moto G5 е Nokia 3310 на последното десетилетие. Не можете да убиете това нещо. Той е солиден, работи страхотно и дори има 13-мегапикселова камера". 

Експертите на TNW определиха OnePlus One за първия флагман, който не е безбожно скъп - само за 300 долара. Компанията доказа, че може да предостави характеристики на далеч по-ниска цена от конкуренцията без големи жертви в качеството.

Amazon Fire Phone, който излезе на американския пазар през 2014 г., се провали, но посочи на индустрията повечето грешки на мащабните мобилни проекти.

Авторите отбелязват, че Xiaomi Mi Mix е първото устройство с дисплей без рамка.

Пуснатият на пазара през 2018 г., Huawei Mate 20 Pro е оценен като едно от най-балансираните и амбициозни устройства, а сгъваемият Samsung Galaxy Fold, който се появи през 2019 г., е наречен най-иновативното устройство на десетилетието (Други го определят като провалът на 2019-та).

Представеният през 2010 г. от Стив Джобс, iPhone 4 попада в класацията на най-добрите устройства и според The ​​Verge. Изданието поставя смартфона на първо място в списъка на стоте най-важни джаджи на десетилетието.

Източници:

The 10 most important phones of the 2010s, The Next Web

From the iPhone 4 to the S7, these are TNW’s most beloved phones of the 2010s, The Next Web

THE VERGE’S GADGETS OF THE DECADE, The ​​Verge

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

1

Emil Kasamakov

30.12 2019 в 11:45

Селфитата станаха популярни заради социалните мрежи - MySpace и Facebook, а не заради Айфон 4. Телефони с предна камера имаше и преди него. Дори думата селфи датира от поне 5-6 години преди Айфон 4.
А въобще основата на културата на селфитата лежи в самоснимачките на фотоапаратите и фото-будките за паспортни снимки популярни на Запад.

Samsung Note беше голям успех, но не той стартира манията по големите екрани. Екраните започнаха да растат някъде 2004-2005. Телефони с 5 инчови и даже 7 инчови екрани имаше в годините преди Samsung Note. Половин година преди него Dell вече бяха пуснали телефон с 5 инчов екран и още няколко се появиха в първите месеци след Samsung Note, което означава, че вече са били в разработка.
Това си беше нормално развитие на индустрията, а не заслуга на само една марка.

Явно TNW вземат пари за реклама. А на вас каква ви е ползата, че повтаряте лъжите им?