Невронна мрежа се научи да рисува сюрреалистични голи портрети

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 март 2018 в 12:56 31208 0

Изследователят в областта на машинното обучение Роби Барът (Robbie Barrat) обучи алгоритъм за създаване на портрети на голи фигури.

Резултатът е много подобен на картините на сюрреалистите.

Няколко произведения авторът публикува в Twitter. За програмиста и неговата разработка разказва изданието CNet

Някои архитектури на невронни мрежи доказаха ефективността си при решаването на конкретни проблеми. Например генеративните невронни мрежи могат да създават нови изображения и видео. При този подход на машинното обучение участват две невронни мрежи съвместно. Едината от тях генерира изображения, а втората пропуска "добрите" и отрязва "лошите" според някакво правило. Тази архитектура бе предложена от Ян Гудфелоу от Google през 2014 г.

Роби Барът решава да използва като тест набор от хиляди портрети на голи хора. В резултат този алгоритъм започва да генерира свои собствени изображения, които те считат за "подходящи" за такъв подбор.

"Първата невронна мрежа се опитва да създаде изображение, което втората да приеме за реална картина, а втората, от своя страна, се опитва да се научи как да различава реални картини от генерирани - разказва Барът. "И двете се справят все по-добре с времето, така че колкото по-дълго се обучава генеративната невронна мрежа, толкова по-реалистични ще бъдат получените изображения".

Компютърно генерираните картини може грубо да бъдат сравнени с творбите на Салвадор Дали и Пабло Пикасо, въпреки че авторът дава пример с Сол ЛеВит - американски художник, работещ в стил концептуализъм. Връзката с неговата работа не е във визуалната прилика, а в подхода: някои картини на ЛеВит са създадени от хора директно в музея, съгласно предварително съгласувани от художника правила.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !