02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Проект: Небостъргач, висящ от астероид на орбита около Земята

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 март 2017 в 11:00 99574

Архитектурна компания представи "проект за небостъргач, който е от този свят", заяви DailyMail.

Обявената като "най-високата сграда в света за всички времена" , наречена Analemma Tower, ще виси от астероид на геосинхронна орбита на 50 000 км над земята и единственият начин да се напусне е с парашут.

Небостъргачът ще описва осморка над Северното и Южното полукълба и така жителите му ще пътешестват над различните части на света като например Ню Йорк, Хавана, Атланта и Панама Сити.

Автор на фантастичния проект е архитектурното студио Clouds Architecture Office, което има и предложения за къщи на Марс и облачен град.

Небостъргачът Analemma Tower ще бъде настроен на секции, всяка с определена цел. Бизнес секторът ще бъде настанен в долния край на кулата, а спалните помещения ще бъдат в горните етажи.

Жителите ще разполагат със озеленени зони, а в най-ниско ще бъдат местата за хранене, пазаруване и развлечения.

Архитектите планират да се възползват напълно от местоположението на небостъргача и ще поставят слънчеви панели на горните нива на производство на електроенергия от слънцето. А жители ще получават прясна вода от облаците и дъждовната вода, които ще събират и пречистват.

Основа на конструкцията е високоякостно въже, спуснато към Земята от астероид. 

"Тъй като този нов вид небостъргач е виси във въздуха, той може да бъде изграден навсякъде по света и да  се транспортира до неговата крайна дестинация,"  - пишат на сайта си от Clouds Architecture Office. "Предложението е Analemma да бъде изградена над Дубай, който се е доказал като специалист по високото гражданско строителство на цена 5 пъти по-ниска от тази в Ню Йорк".

Компанията не смята своята идея за фантастична. "През 2015 г. Европейската космическа агенция предизвика нов кръг от инвестиции за добив на полезни изкопаеми на астероиди и доказа със своята мисия Rosetta, че това е възможно да се кацне върху въртяща се комета", споделя компанията. "НАСА насрочи мисия за 2021, която има за цел да докаже възможността да се улови и премести астероид".


+ 0
- 0
Ако си говорим за налудничави идеи, като малък четох най-невероятната идея - от Циолковски, да се изгради сфера около Слънчевата система, която да задържа слънчевите лъчи, май че като противодействие на умиращото Слънце в бъдеще.
+ 2
- 0
Идеята не е фантастична. Това е умопомрачение. Т.е. лудост. Едва успяват да издигнат на орбита по една няколкотонна кафеварка, тръгнали да ми правят проекти, за реализацията на които се изискват неналични в момента технически средства и най-вече разходи колкото световния БВП за поне една година.
+ 1
- 0
Воистина, Попе, така е!
+ 19
- 0
Пичове, космическия асансьор е измислен отдавна. Вие само го разширихте като сложихте апартаменти около асансьорната шахта. Това което му липсва е материал от който да бъде направен - така че да не го скъсат приливните сили.

По същество това е геостационарен спътник с размер много, ама МНОГО отвъд границата на Рош. Отдавна е сметнато колко трябва да е здраво такова въже и пак отдавна е ясно че няма такова въже. Необходимата здравина не е просто отвъд наличните материали, тя е отвъд теоретичните междуатомни сили. Поне доколкото ги познаваме сега.

И не, не може да бъде построен навсякъде - даже и да направите въжето. Може някъде по екватора, иначе ще гоните крайчеца на въжето с тухлите и мистрията на север и на юг. Със свръхзвукова скорост. И за всяка тухла сложена долу ще трябва поне една горе, за да не се сгромоляса всичко.

За домашно: как ще опазите въжето от случаен метеорит? По-голямата му част ще е над атмосферата която ни пази и там първият метеорен поток ще му разкаже играта.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.