Създаден е биобетон, чиито пукнатини могат да "зарастват" (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 май 2015 в 10:16 10397 0

Кредит Delft University

Холандският изобретател Хенк Йонкерс (Henk Jonkers) е разработил технология за бетон, чиито пукнатини зарастват автоматично благодарение на специални бактерии. Това изобретение е сред финалистите за наградата Европейски изобретател 2015 (European Inventor Award 2015).

Бетонът е най-използваният строителен материал в света, но има някои недостатъци. По една или друга причина се напуква и това може да компроментира състоянието на конструкцията.

Например, след няколко цикъла на замразяване и размразяване, стоманобетонът се покрива първо с микропукнатини, които после се разширяват, водата достига до армировката и тя корозира. Ръждата се подува и бетонът се напуква още и започва да се разпада.

На микробиолога Хенк Йонкерс му хрумнало, че може да се направи нещо, подобно на процеса на минерализация, с който животните възстановяват костите си. Той решил, че подобен метод може да се използва и за бетон.

Йонкерс открил, че aко се добавят към съставките на бетона калциеви млечно-кисели бактерии, пукнатините в бетона се "закърпват".

Бактериите от рода Bacillus pseudofirmus или Sporosarcina pasteurii живеят в скалите в близост до вулкани и алкални езера и могат да оцелеят 200 години без кислород или храна. За да се запазят бактериите в "спящо" състояние, докато потрябват, те могат да се поставят в малки, биоразградими капсули, съдържащи хранителни вещества. Когато бетонът се напука и в пукнатините попадне вода, тя ще влезе в контакт с бактериите и източника им на храна. Тогава те се събуждат и започват да поглъщат калциев лактат, който им служи за храна, и отделят калцит - кристална форма на калциев карбонат. Този карбонат запълва пукнатините.

Новата технология може да се използва и за ремонт на съществуващи сгради, пътища като просто пукнатините се напръскват с течен спрей с бактерии.

Изобретателят Йонкерс планира да започне производството на спрея до края на 2015 г., а биобетона с бактерии - до 2016. Засега единственият проблем е цената - биобетонът е два пъти стойността на традиционния бетон. Тази висока цена е заради стойността на калциевия лактат, но ако бактериите се научат да използват за храна захар вместо него, цената драстично ще спадне.  

Според Йонкерс, "биобетонът" е подходящ за строителни конструкции с ограничен достъп - магистрали, тунели и други подземни съоръжения. Бактериите са перфектно адаптирани към високата алкалност на средата и могат да лежат спящи в продължение на много години във вътрешността на бетона.

Разработката Йонкърс достигна до финала на конкурса European Inventor Award 2015 .

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !