Създадена е боя за коса реагираща на промените в температурата

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 февруари 2017 в 05:48 5198 0

Кредит The Unseen/Christel Chaudet/Kieran Tudor/Mizzie Logan

Британската компания The Unseen разработи боя за коса, която може да се променя между два цвята в зависимост от температурата на околната среда, съобщи IFLScience.

Боята, наречена F I R E, се основава на термочувствителни пигменти като химиците са успели да избегнат токсичния им ефект чрез поставяне на веществото в полимерна матрица.

Багрилото бе представено наскоро, по време на Лондонската седмица на модата. То позволява косите да се променят между два различни цвята временно в зависимост от вида на използваната боя. Например черно (студено) до червено (горещо), от черно до бяло, от сребристо до синьо, от синьо до бяло и от черно до жълто. Боята се отстранява лесно след няколко измивания, без трайно увреждане, съобщава Forbes.

Интересното изобретение работи с помощта термохромно мастило, технология, използвана в неща като чаши, които променят цвета на текст или картинка под влиянието на гореща вода. The Unseen е приложила същата технология за коса, без да уврежда скалпа на човека, въпреки, че традиционното термохромно мастило е токсично. За да се справят с това, в техническите документи на компанията пише, че са заменили токсичните с "по-малко токсични съставки".

"Ние можем да се предотвратим вредното въздействие на тези химични вещества чрез процес, наречен "полимерна стабилизация", в който подобни на вериги молекули (полимери) обвиват дразнителите" - обяснява Лорън Боукер (Lauren Bowker), основател на компанията.

The Unseen/Christel Chaudet/Kieran Tudor/Mizzie Logan

Багрилото работи с помощта на сложна въглеродобазирана молекула, която претърпява обратима реакция, когато температурата се променя. Над определена температура "една от формите на молекулата е по-стабилна от другата и реакцията произвежда молекула с малко по-различно поглъщане на светлината и по този начин - с различен цвят", пишат от The Unseen.

Необходимата температура зависи от боята. Например, синьото на бялата боя ще се активира при температура 15°C , имитиращо зимата, докато от червеният цвят ще стане черен при 31°C.

Лорън Боукер заяви, че компанията в момента търси търговски клиент, който да доведе боята до рафтовете на магазините  възможно най-скоро, добавяйки, че се надяват да продават широка гама от цветове и температурни въздействия.

The Unseen/Christel Chaudet/Kieran Tudor/Mizzie Logan

The Unseen има планове за създаване на трайна боя, а не само временна. А има и възможност за по-фини промени, като например промяна на цвета, например когато излизате вън от сградата косите да ви стават сини, а на закрито - руси.

Една промяна на температурата от емоции като изчервяване може да бъде достатъчна, за да промени цвета на боята от черно до червено.

Целта на продукта е не само да покаже атрактивна боя за коса, но и за насърчаване на младите хора да се включат в областта на науката и технологиите, обобщава IFLScience.

Прическа с променящ се цвят, създадена от The Unseen в сътрудничество с Swarovski

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !