"Слънчев импулс-2" се подготвя за полет над Атлантика

Наука OFFNews Последна промяна на 20 юни 2016 в 12:55 2488 0

Самолетът "Слънчев импулс-2", задвижван със слънчева енергия, който трябваше да излети в нощта на събота срещу неделя, ще излети от Ню Йорк днес в 02.00 часа местно време (09:00 часа българско време), за да осъществи следващия етап от обиколката си на света - прекосяването на Атлантическия океан, съобщава БНТ.

Самолетът ще бъде пилотиран от швейцареца Бертран Пикар, който ще го насочи към Севиля, Испания, посочиха от екипа на "Слънчев импулс". Полетът трябва да продължи около 90 часа. Това е най-дългото разстояние, което трябва да покрием тази година отбелязаха от екипа.

"Слънчев импулс-2" е усъвършенствана версия на прототипа, който летя за първи път преди пет години. Размахът на крилете му е 72 метра - повече от на Боинг 747, но теглото му е 2300 килограма, почти колкото на кола.

Крилете на самолета са покрити със 17 000 слънчеви панела, които захранват четири електрически двигателя и презареждат литиево-йонните акумулатори, позволяващи на самолета да пътува и през нощта.

Теоретично самолетът може непрекъснато да е във въздуха, тъй като енергията, натрупана през деня, го захранва и през нощта. Максималната му скорост е около 140 километра в час.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !