30 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Средната заплата в софтуерния бранш надминава 2600 лева

През отминалата година секторът е отчел устойчив ръст от 16.9%, а очакванията са тенденцията да се запази и през 2016 година

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 29 ноември 2016 в 13:40 43160
Снимка: Morguefile.com

Средната заплата на служителите в софтуерната индустрия през отминалата година е била 2616 лв., а очакванията са през 2016 г. тя да нарасне с 5 процента. Това става ясно от тазгодишното издание на Барометъра за състоянието на софтуерната индустрия на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), който беше представен преди дни. Той е разработен въз основа на данните, получени от допитване до членуващите в асоциацията компании, както и анализ на софтуерната индустрия в България, изготвен от независимата консултантска компания CBN - Pannoff, Stoytcheff & Co., по поръчка на БАСКОМ.

Възнагражденията в бранша остават едни от най-високите в страната, както в абсолютна стойност, така и като ръст, става ясно още от Барометъра. През отминалата година работните места в сектора са се увеличили със 1107 или 6 % на годишна база. Представители на софтуерната асоциация отчитат, че това е най-слабия ръст на този показател от 2012 г. насам, което според тях ясно показва задълбочаващите се проблеми с недостига на ИТ специалисти в страната. Прогнозите за 2016 г. сочат, че тенденцията ще се запази като броят на новите работни места в софтуерната индустрия в България ще отбележи по-нисък ръст от 5 % или 907 отворени нови позиции.

Показателно за проблема с кадрите в сектора е също, че в компаниите почти непрекъснато има нови отворени позиции, като често за запълването на някои от тях - софтуерни архитекти, софтуерни разработчици и проектни мениджъри, на фирмите са необходими над 8 седмици. Друг интересен извод от проучването е, че средното брутно възнаграждение на зает в софтуерната индустрия през тази година ще нарасне с 5 процента.

Въпреки задълбочаващата се криза с ИТ кадрите, компаниите от бранша отчитат устойчиво нарастване на приходите. През миналата година секторът е генерирал втория най-висок ръст за последните пет години – 16,9 % (спрямо 2014 г.), докато БВП е нараснал по текущи цени в стойност с 3,3 процента.

Прогнозите за 2016 г. сочат, че приходите в сектора ще нараснат с над 13 %, доближавайки сумата от 2 млрд. лева. В голямата си част този ръст се дължи на активния експорт, както на аутсорсинг услуги, така и на собствени софтуерни продукти на българските компании. При запазване на същите темпове на растеж на приходите в софтуерната индустрия се очаква през 2021 г. те да достигнат 4,5 % спрямо БВП, което би наредило бизнеса сред най-големите в страната.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.