Това устройство може да симулира всеки вкус (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 27 май 2020 в 10:42 4110 0

Кредит: Homei Miyashita

Японски изследовател създаде „вкусов дисплей“, ​​който е в състояние да възпроизведе всякакъв вкус, когато оближете повърхността му.

В „облизвания екран“, наречен „Синтизатор на Норимаки“, се използват пет различни гела, всеки от които отговаря на петте вкуса, между които човешкият език може да прави разлика - солен, кисел, горчив, сладък и умами.

Чрез отслабването и засилването на всеки от тези пет различни вкуса, използвайки електрически ток, според изследването устройството може да възпроизведе всеки „произволен вкус“.

„Подобно на оптичен дисплей, който използва светлините от трите основни цвята, за да произведе произволни цветове, този дисплей може да синтезира и представи произволни вкусове заедно с данните, придобити от вкусовите сензори“, обяснява Хомей Мияшита (Homei Miyashita), изследовател от Университета Мейджи, в документ, качен в сайта на университета.

Устройството заблуди участниците да изпитат „вкуса на всичко - от бонбони до суши, без да се налага да поставят в устата си никаква храна”, разказва Мияшита.

„Когато настроихме устройството на сушени морски водорасли, представяйки вкус на солено и кисело с аромат на морски водорасли, това предизвика илюзия за истинска храна суши“, добавя изобретателят.

Мияшита заявява, че технологията може да добави „изцяло нов носител към мултимедийните преживявания".

Например както предлага Tech Xplore, тя може да се използва за подправяне на безвкусните ястия по време на полет. Или дори може да има полза за контрол на теглото като предоставя на потребителите безкалориен начин да се отдадат на любимите си вкусове.

ИзточникScientists Say This Device Can Simulate Any Flavor, futurusm

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !