Уличното осветление ще съобщава за стрелба

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 октомври 2015 в 12:53 2663 0

Кредит GE Reports

Американските компании GE Lighting и SST имат намерение да разработят улично осветление, което да помогне в борбата с престъпността.

Според GE Reports, "умните" улични лампи ще могат да определят на фона на нормалния градски шум звуците от стрелба, да преценят приблизителното разстояние до стрелбата и да изпратят данните на патрулната кола и телефон "911".

Предвижда се в лампите да се вгради модифицираната технологията ShotSpotter. Подобна система се използва от военните за определяне на посоката и разстоянието до вражеския огън. Тази система включва няколко много чувствителни микрофони и специален софтуер.

Компанията GE Lighting твърди, че системата, пригодена за улични лампи, ще може не само да изолира звука на стрелба от общия шум на града, но също така да отличава стрелбата от други подобни звуци като фойерверки или автомобилни ауспуси.

Според американските компании, новата технология ще намали значително броя на уличните престъпления. В момента на "911" постъпва само един от десет случаи на стрелба и когато информацията пристигне, вече е късно.

Технологията ShotSpotter в момента се тества от властите в Ню Йорк, Вашингтон, Сакраменто, Сан Франциско и 86 града в САЩ. В Сан Франциско, властите отбелязват около 50% понижение в броя на отчетените улични престъпления с огнестрелно оръжие.

"Умните" лампи GE Lighting вече могат да се намерят в търговската мрежа, но без функцията за определяне на стрелба. Те са свързани с промишлена информационна мрежа и се използват за наблюдение на пътната обстановка, събирането на данни за времето и за определяне свободните места на паркингите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !