Ефектът на Тръмп? Apple може да започне производството на айфони в САЩ (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 18 ноември 2016 в 15:24 16897 3

Възможно ли е заявената в предизборната кампания протекционистка политика на Доналд Тръмп, да се усеща вече в Силиконовата долина?

Компанинята Apple е поискала от своите азиатски партньори, които сглобяват iPhone, да разгледат възможността за прехвърляне на производството си в САЩ, съобщи в сряда Nikkei Asian Review.

Въпреки че искането е направено през юни, то е показателно с оглед заявените идеи на Тръмп за антикорпоративна политика и подкрепа на местното производство, подчертава DailyMail.

Hon Hai Precision Industry, тайванска мултинационална компания, известна с името Foxconn Technology Group, е една от двете фирми, наети от Apple за сглобяване на айфони.
Другата компания, Pegatron, също от Тайван, отказа искането на Apple, позовавайки се на допълнителните разходи.

Foxconn, най-големият клиент на Apple, се съгласи.

Двете компании правят над 200 милиона айфона всяка година.

От Apple имат резерви относно разходите за създаване на базирано в САЩ производство. "Производството на айфони в САЩ означава разходите да се увеличат повече от двойно," - заяви източник от компанията.


По време на предизборната си кампания, Тръмп обеща да наложи мита за продуктите на американските компании, които разчитат на евтина работна ръка в чужбина.

Айфоните и други продукти на Apple се произвеждат в Азия. А Apple е само една от многобройните, базирани в САЩ мултинационални технологични гиганти, които са изнесли производството си в Китай.

Въпреки твърденията на Тръмп, че това ще донесе нови работни места в САЩ, експертите твърдят, че задачата е почти невъзможно, тъй като Китай има капацитет на персонала, опит, работна ръка и организирана верига за доставки, с които не може да се похвалят Съединените щати.

"Ние не трябва да бъдем критикувани за използването на китайски работници", -  заяви представител на Apple пред The New York Times през януари 2012 г. - "В САЩ вече няма хора с уменията, които ни трябват".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

25.02 2017 в 02:16

Нито Епъл, нито някой друг, може да произведе каквото и да било в Щатите.
В Китай, разните епъли се произвеждат от 700 000 души. 35 000 от тях са инженери. В Щатите изобщо нямат толкова, нито могат да си ги купят със зелени карти.
Още Стив Джобс се разправяше за това с Обама, а той естествено даже не си мръдна пръста за образованието. От което и трябва да се започне производството на каквото и да било, в тая опустошена държава.

12688

2

Emil Kasamakov

20.11 2016 в 01:47

"Въпреки че искането е направено през юни, то е показателно с оглед заявените идеи на Тръмп..."

Кое му е показателното? През юни Тръмп дори не беше одобрен за кандидат-президент. Конгресът на републиканците беше във втората половина на юли.